L’atac perpetrat per l’Iran aquesta matinada contra Israel, en resposta al bombardeig israelià sobre el consolat iranià a Damasc, ha estat condemnat amb contundència per la comunitat internacional, que tem que l’escalada bèl·lica entre els dos països, en la que també participen els houthis del Iemen i els xiïtes de Hezbollah des del Líban. El que més preocupa, i així ho han expressat els principals líders d’occident, és que el conflicte entre l’Iran i Israel acabi en una escalada bèl·lica que faci explotar tot l’Orient Mitjà i acabi en una guerra generalitzada en la regió, amb ramificacions que afecten els aliats dels dos bàndols. Així ho ha assegurat el secretari general de l'ONU, António Guterres, que "condemna enèrgicament" l'atac de l'Iran contra Israel, que representa "una greu escalada", i ha demanat en un comunicat "un cessament immediat d'hostilitats".  "Estic profundament alarmat pel risc molt real d'una escalada regional devastadora", ha dit, i ha demanat "totes les parts a exercir un màxim autocontrol" per evitar qualsevol acció que es pugui traduir en enfrontaments majors i "en múltiples fronts a l'Orient Mitjà". 

Pocs minuts abans, l'ambaixador israelià davant l'ONU, Gilad Erdan, molt bel·ligerant contra Guterres des que va començar la guerra, va escriure al compte de X un missatge dirigit al secretari general: "l'Iran ha violat la carta de l'ONU (... ) on són les teves paraules, on la teva condemna? L'atac d'aquest dissabte ha estat justificat per l'Iran com a represàlia pel patit l'1 d'abril contra el consolat de Damasc i atribuït a Israel; llavors, també el secretari general va condemnar l'atac, però no va nomenar Israel perquè l'estat hebreu mai no reconeix obertament els atacs extraterritorials, segons explica l’agència Efe. 

A Nova York, el Consell de Seguretat de l'ONU, màxim òrgan encarregat de vetllar per la pau i la seguretat al món, ha convocat una reunió d'urgència per aquesta tarda en relació amb l'atac iranià. La reunió, confirmada per la missió de Malta a l'ONU, havia estat sol·licitada per l'ambaixador israelià, Gilad Erdan, en una carta en què qualificava l'atac com "una greu i perillosa escalada".

Condemna del Regne Unit, França i Alemanya

La presidenta de la Unió Europea, Ursula von der Leyen i l’Alt Representant de Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, també han condemnat “fermament l’atac” que suposa “una escalada sense precedents i una greu amenaça per a la seguretat regional”. En el si de la Unió Europea, els líders dels diferents països també han reaccionat. Un dels primers líders a manifestar-se ha estat el primer ministre britànic, Rishi Sunak, que es va referir al fet com a "temerari"."Una vegada més, l'Iran demostra que la seva intenció és sembrar caos en el seu propi pati del darrere”. El primer ministre britànic ha refermat el seu suport a Israel.  "Regne Unit seguirà recolzant Israel i tots els nostres aliats a la regió, inclosos Jordània i Iraq. Al costat dels nostres aliats estem treballant de manera urgent per estabilitzar la situació i prevenir una escalada encara més gran. Ningú vol veure més vessament de sang”. El govern britànic, a més de condemnar l'atac, ha autoritzat el desplegament d'avions addicionals de les Forces Aèries i els tancs de reabastament a l'Orient Mitjà en resposta a l'escalada a la regió després de l'atac de l'Iran contra Israel.

 

Per part seva, el canceller francès Stéphane Séjourné també va condemnar de manera enèrgica l'atac a través d'un missatge a la xarxa social X (antic Twitter): "Amb aquesta acció sense precedents l'Iran creua un nou límit en les seves accions desestabilitzadores, i corre el risc d'una escalada militar".

El canceller alemany, Olaf Scholz, també ha afirmat aquest diumenge que l'atac amb centenars de drons i míssils llançat dissabte per l'Iran contra Israel és "injustificable i summament irresponsable", alhora que ha advertit a Teheran que "corre el risc d'una escalada més gran" a l’Orient Mitjà. "Alemanya recolza Israel i discutirem la situació amb els nostres aliats", va recalcar Scholz al seu compte a X. Prèviament, la ministra alemanya d'Afers Estrangers, Annalena Baerbock, havia condemnat a la mateixa xarxa social l'atac de manera "enèrgica" i havia demanat a Teheran i els seus grups afins aturar aquestes accions "immediatament".

Pedro Sánchez, dos cops

El president del govern espanyol Pedro Sánchez també s'ha expressat a través d’una piulada des del seu compte personal a la xarxa X. Tot just conèixer-se aquesta notícia, emetia un breu text: "Seguim amb màxima preocupació els esdeveniments al Pròxim Orient. Cal evitar tant sí com no una escalada regional. Estem en contacte permanent amb les ambaixades a la regió, que romanen actives, per atendre els espanyols a la zona".  A les 9.44 del matí, Sánchez ha fet una segona piulada en la qual parla en nom del Govern d’Espanya, que “condemna” l’atac iranià i assegura que "la resposta dels líders internacionals exigeix responsabilitat i contenció", al temps que convida a "aprendre de la història i trobar una manera de resoldre els conflictes per la via diplomàtica, evitant costi el que costi una escalada major".

 

 

Preocupació a la regió

A la regió, la notícia de l'atac va ocasionar que Jordània, el Líban i l'Iraq tanquessin els espais aeris, mentre que el govern d'Egipte es va declarar "profundament preocupat" i va demanar "màxims nivells de moderació per evitar que la regió i els seus pobles pateixin nous factors d'inestabilitat i tensió". Egipte va considerar que la perillosa escalada no és més que “un resultat directe del que Egipte ha advertit repetidament sobre els perills d'ampliar el conflicte a la regió com a resultat de la guerra israeliana a Gaza”. 

També l’Aràbia Saudita, un dels principals aliats dels EUA al Pròxim Orient, també ha mostrat la seva “profunda preocupació” per l’escalada militar després del llançament de centenars de drons i míssils per part de l’Iran contra Israel i demana a totes les parts "màxima moderació" per evitar estendre la guerra a la regió. En un comunicat, el Ministeri d'Afers Estrangers ha mostrat la seva inquietud "per l'evolució de l'escalada militar a la regió i la gravetat de les seves repercussions", i ha demanat a "totes les parts que exerceixin els màxims nivells de moderació i evitin a la regió i els seus pobles dels perills de la guerra”. Davant l'actual situació, el Ministeri d'Exteriors saudita va reclamar al Consell de Seguretat de l'ONU que "assumeixi la seva responsabilitat en el manteniment de la pau i la seguretat internacionals", i va posar especial èmfasi en la necessitat de fer esforços extraordinaris "en aquesta regió extremadament sensible a la pau i la seguretat globals".

La Xina demana un alto el foc

La Xina també ha expressat la seva "profunda preocupació" per l'"escalada actual" després de l'atac de l'Iran a Israel, segons ha dit aquest diumenge un portaveu del seu Ministeri d'Afers Estrangers, afegint que es tracta d'una conseqüència "del conflicte de Gaza" i que hauria d’implementar-se "un alto el foc. Sense retard". En una declaració, la Xina ha demanat "a les parts pertinents que exerceixin calma i moderació per evitar noves escalades". "La situació actual és l'última conseqüència del conflicte de Gaza", ha dit el portaveu, afegint que una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que demana un alto el foc entre Israel i Hamàs s'hauria d'implementar sense cap més demora. Beijing no va nomenar ni va condemnar Hamàs després dels atacs inicials del 7 d'octubre. Des de llavors, ha condemnat la guerra i ha estat un ferm defensor d'un alto el foc immediat i la implementació d'una solució de “dos Estats”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!