La Comissió Europea (CE) ha recomanat aquest dimarts que se suprimeixin les prohibicions de vols i trens al Regne Unit, "atesa la necessitat de garantir els viatges essencials i evitar les interrupcions de la cadena de subministrament".

La recomanació de Brussel·les arriba després que els Estats membres demanessin aquest dilluns a la Comissió que coordinés les restriccions de viatge des de la Unió Europea cap al Regne Unit, davant de la nova situació epidemiològica.

Ahir mateix Espanya va suspendre, finalment, les connexions aèries amb aquest país després de demanar a l'executiu europeu una "resposta coordinada". El govern espanyol va reaccionar 24 hores després que la majoria dels seus socis europeus, que van cancel·lar els vols el passat cap de setmana.

Tot i aquest cordó sanitari al Regne Unit, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC per les seves sigles en anglès) ja va confirmar que la nova soca es troba a altres països com Holanda, Dinamarca o Itàlia. El govern britànic també va confirmar un cas d'aquesta nova variant a Gibraltar.

La Comissió Europea sí que ha demanat garantir que els ciutadans del bloc comunitari i del Regne Unit puguin tornar al seu país d'origen o a l'estat del qual són residents sense "restriccions addicionals sempre que es facin un test o quarantena".

Pel que fa al transport de subministrament, la Comissió Europea ha reclamat que es mantingui "ininterromput" per garantir l'arribada "a temps" dels productes.

Què se sap d'aquesta nova soca?

Aquesta no és la primera mutació que ha experimentat el coronavirus. Per culpa de les mutacions no és estrany, doncs, que hagi sortit aquesta nova variant. De fet, el doctor Muge Cevik, membre del grup Assessor d'Amenaces de Virus Respiratoris Nous i Emergents (Nervtag) ha explicat que s'han vist més de 4.000 mutacions de SARS-CoV-2, però molt poques mutacions han arribat a ser significatives. 

Ara bé, aquesta nova soca és un 70% més contagiosa i ha augmentat en un 0,4 la ràtio de transmissibilitat. Tot i això, no sembla que pugui augmentar el risc de malaltia greu o taxa de mortalitat. El que més preocupa als científics són els canvis en la proteïna, fet que fa possible al virus infiltrar-se a les cèl·lules dels pulmons, coll i cavitat nasal en interactuar amb el receptor ACE-2.

La mutació a la proteïna pot millorar la capacitat del virus per interactuar amb l'ACE-2, fet que li dóna un avantatge de creixement. Per altra banda, la proteïna és la part del virus contra la qual estan dissenyades les vacunesTanmateix, la comunitat científica creu que és molt improbable que no funcionin amb aquesta nova variant.