Els combats a prop de la zona de la central nuclear de Zaporíjia s'han intensificat. El cap de l'organització de control nuclear de l'ONU, l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), ha fet una segona visita a la planta nuclear de Zaporíjia a Ucraïna, coincidint amb una escalada de combats prop de la planta. 

Rafael Mariano Grossi, director general de l'OIEA va ser mostrat per la planta per les forces d'ocupació i funcionaris russos, dient als periodistes que "és obvi que l'activitat militar està augmentant en tota aquesta regió, per la qual cosa s'han de prendre totes les mesures i precaucions possibles perquè la planta no sigui atacada". En aquest sentit, ha exposat que "crec que no és un secret que hi ha un augment significatiu en el nombre d'efectius de la regió i es parla obertament d'ofensives i contraofensives", ha agregat. 

Els perills de la planta nuclear de Zaporíjia

La planta es troba al sud del riu Dniéper, que forma la línia de front en un moment que l'exèrcit rus ha intentat dur a terme una sèrie d'ofensives i s'espera que Ucraïna llanci una contraofensiva en els pròxims mesos. Grossi acompanya tres inspectors de l'OIEA que reemplaçaran un equip de monitoratge sortint i romandran al lloc durant els pròxims dos mesos, el setè equip en assumir el rol rotatori des que Kíiv i Moscou van acceptar la presència de l'agència. El director general també és a Zaporíjia per continuar els esforços per negociar proteccions per a la planta, un fet que implicaria un acord de l'exèrcit ucraïnès i del rus per no disparar dins o fora de l'àrea. 

“Hi ha hagut diferents conceptes en què hem estat treballant. Inicialment, ens enfoquem en la possibilitat d'establir una zona ben determinada al voltant de la planta. Ara el concepte està evolucionant i reenfocant-se més en la protecció en si i les coses que cal evitar”, ha dit aquest dimecres i recull el The Guardian. "És una feina en progrés".

Negociacions estancades per a la protecció de la planta

Les negociacions fins ara s'han estancat per la negativa de Rússia a retirar les forces armades de la planta, una condició prèvia d'Ucraïna per a l'acord. Grossi ha advertit repetidament que un impacte directe o una avaria als sistemes de seguretat podria provocar una catàstrofe.

"El que necessitem és protegir la planta d'energia nuclear, perquè si no ho fem, hi ha un alt risc d'un gran accident nuclear que no perdonarà ningú, ni els ucraïnesos ni els russos", ha dit Grossi als periodistes en una visita. Washington a principis d'aquest mes va dir que mentre intentava negociar una zona de protecció, no intentaria atribuir-li la responsabilitat diària pel bombardeig.

“Hi ha un augment força obvi en la quantitat de tropes a banda i banda i equip militar”, ha detallat al New York Times aquesta setmana i recull el mateix diari britànic. "Els nostres equips també estan observant, escoltant i veient més activitat militar, incloses detonacions, regulars, gairebé permanents".

Cal posar èmfasi en el fet que la planta nuclear de Zaporíjia és la més gran d'Europa que està en funcionament. Des del començament de la guerra els perills han estat constants. Ucraïna ha acusat Rússia d'intentar provocar un accident a la planta. 

 

Imatge principal: planta nuclear de Zaporíjia / Efe