El Col·legi Electoral dels Estats Units va confirmar aquest dilluns el demòcrata Joe Biden com a president electe, assestant a l'actual mandatari, Donald Trump, un cop gairebé definitiu en el seu intent de mantenir-se en el poder malgrat la seva derrota electoral.

El vot del Col·legi Electoral, normalment un mer tràmit burocràtic, s'havia convertit aquest any en crucial pels intents de Trump de soscavar el procés i substituir els compromissaris demòcrates elegits per vot popular en alguns estats.

Tanmateix, després d'una àrdua i infructuosa batalla judicial i política de més de cinc setmanes, el Col·legi Electoral va atorgar 306 vots a Biden i 232 a Trump, exactament els mateixos que van donar els resultats dels comicis.

Aquest còmput també ratifica l'elecció de la senadora Kamala Harris com la primera dona i la primera persona afroamericana que ocuparà el càrrec de vicepresidenta dels EUA, quan ambdós arribin al poder el proper 20 de gener.

Biden endureix el seu discurs

Minuts després que l'estat més occidental del país —Hawaii— assignés els seus vots, Biden va comparèixer davant de la nació per demanar a Trump que reconegui la seva derrota d'una vegada i giri full.

"Respectar la voluntat del poble és part essencial de la nostra democràcia, fins i tot quan trobem aquests resultats difícils d'acceptar. Però aquesta és l'obligació dels qui han assumit el deure jurat de respectar la Constitució", va dir Biden en un discurs.

El president electe va recordar que "306 vots electorals són els mateixos que van rebre Donald Trump i el vicepresident Mike Pence quan van guanyar el 2016. En aquell moment, Trump va qualificar el seu avantatge al Col·legi Electoral com una victòria aclaparadora".

"Segons els seus propis estàndards —va agregar—, aquests números (306 a 232) van representar una clara victòria llavors, i jo suggereixo respectuosament que també ho són ara".

Biden va donar així per tancada una disputa electoral sense precedents, després que la setmana passada el Tribunal Suprem també rebutgés els intents de Trump i els seus aliats de revertir els resultats en quatre estats.

"Afortunadament el Tribunal Suprem, de manera unànime, va rebutjar per complet i immediatament aquests intents. El tribunal va enviar un clar missatge al president Trump de què no participaria en un assalt sense precedents a la nostra democràcia", va afirmar.

L'última bala de Trump

Encara que la confirmació de la victòria de Biden clava un cop de gràcia als intents de Trump de revertir el resultat de les eleccions, encara és possible que el mandatari sortint provi d'interferir en l'última fase del procés, quan el Congrés es reuneixi el 6 de gener per donar el seu vistiplau.

També normalment un tràmit burocràtic, les dues cambres del Congrés han de reunir-se per posar el segell final al resultat de les eleccions, en una sessió encapçalada per l'actual vicepresident nord-americà, Mike Pence, que presideix el Senat.

Encara que es tracta d'una nova estratègia rocambolesca amb una meta molt complicada d'arribar, els aliats de Trump ja han anunciat que seguiran en la lluita de mantenir-se en el poder fins a l'últim moment.