El desert de Garagum, que ocupa el 80% del país, no ha tirat enrere la voluntat de créixer o de construir noves ciutats al Turkmenistan. El 50% de la població viu a la capital Aixkhabad o als voltants, però l'estiu passat es va inaugurar una nova ciutat. Es tracta d'Arkadag, que ha nascut i s'espera que sigui una ciutat intel·ligent, que rep el nom en honor a l'expresident Gurbanguly Berdymukhamedov. No és l'única ciutat, però, que ha crescut del no-res a l'Àsia Central. Només unes hores més tard de la inauguració d'aquesta especial ciutat, el president del Kirguizstan, Sadyr Khaparov, va col·locar una pedra simbòlica per als fonaments d'Asman, una ciutat a la vora del llac Issyk-Kul que, segons el govern, algun dia podria acollir fins a 700.000 persones. Les nacions veïnes, Kazakhstan, Tadjikistan i Uzbekistan, no s'han volgut quedar enrere en aquesta cursa per al progrés i la modernització. Tal com diu la publicació d'Eurasianet, aquests grans esforços de construcció de ciutats reflecteixen una tendència i una voluntat de demostrar al món –i als seus ciutadans– que no es queden enrere. A més, cada vegada més persones d'aquests països estan abandonant les zones rurals per establir-se en ciutats o capitals provincials on, teòricament, hauria de ser més fàcil aconseguir una feina. 

Turkmenistan i la ciutat intel·ligent

En el cas de Turkmenistan, el cas més viu d'urbanització ha estat un exercici totalment vertical. Sembla que l'aleshores president Berdymukhamedov va tenir la idea de construir Arkadag per primera vegada el 2018. Ja a l'octubre d'aquell any, estava inspeccionant un lloc a uns 30 quilòmetres de la capital, que algun dia seria el lloc d'un gran centre urbà. Cinc anys i uns quants milers de milions de dòlars després, la ciutat és ara una realitat física, tot i que buida. Les autoritats del país estan desesperades per demostrar com n'és de modern Arkadag. Un sistema de transport intel·ligent regularà el flux del trànsit i els residents seran monitorats per videovigilància generalitzada.

Es diu que els blocs d'apartaments i cases de la ciutat estan equipats amb tecnologia domèstica intel·ligent que permet als habitants fer un seguiment de l'electricitat, l'aigua i el consum natural a través de les tauletes. Quan l'actual president (i fill de l'exlíder), Serdar Berdymukhamadov, va visitar una casa model el dia de la inauguració, li van mostrar com fins i tot els robots aspiradors es podien activar mitjançant una ordre remota. Quan finalitzi la segona fase de construcció, en què s'hauran gastat més de 5.000 milions de dòlars, Arkadag abastarà una superfície de més de 1.000 hectàrees, un espai cinc vegades més gran que el principat de Mònaco. Ara, però, la ciutat sembla poc més que un inquietant poble fantasma.

Les pretensions futuristes del Kirguizstan

Al Kirguizstan, el president Sadyr Khaparov té nocions igualment futuristes, encara que confuses. Les autoritats, tal com diu la mateixa publicació Eurasianet, han dit que Asman es construirà en una dècada a un cost de 20.000 milions de dòlars, la totalitat dels quals provindrà d'inversors privats. Igual que amb Arkadag, l'ambició és que Asman tingui instal·lada fins a l'última novetat en tecnologies avançades de telecomunicacions digitals. Per apaivagar els ecologistes preocupats per l'aparició d'un nou centre de població enorme amb vista a Issyk-Kul, els funcionaris es refereixen habitualment a Asman com una ciutat ecològica. Segons el president del país, la ciutat connectarà l'est amb l'oest i el nord amb el sud. Però poca cosa se'n sap més sobre les activitats econòmiques.

Els plans del Kazakhstan per moure la seva població

A finals dels 90, Kazakhstan va crear la seva capital Astanà –també coneguda com a Nur-Sultan, després del canvi de nom–, però la intenció recentment s'ha centrat a reformar la capital provincial de Konaiev. Fins al març del 2022 era una ciutat anomenada Kapshagay. La idea darrere del desenvolupament de Konaiev és alleujar la pressió d'Almaty, que ha crescut i està creixent molt ràpidament, i atraure persones cansades en zones rurals. El president Khassim-Jomart Tokhàiev va demanar l'octubre de l'any passat que Konaiev fos una ciutat intel·ligent i ecològica, tal com destaca la publicació. La intenció és que el 2050 ja hi pugui haver capacitat per a 200.000 residents. 

El Tadjikistan no vol quedar-se enrere

El Tadjikistan també segueix de molt a prop tots els passos que fan els seus països veïns. Precisament per aquest motiu, el president Emomali Rahmon, va fer un exercici similar amb Danghara, una població rural del país. I el lector podria preguntar-se per què el president té la voluntat de potenciar tot just aquest municipi. La resposta és senzilla i 'pràctica'. A més de ser la capital del districte, també és la ciutat on va néixer Rahmon. Per aquest motiu, la ciutat ha experimentat un creixement frenètic. S'han construït edificis i oficines administratives de grans dimensions, tal com destaca el mateix portal. També s'hi han esdevingut centres comercials, fàbriques o centres mèdics perfectament equipats.

L'obsessió de les ciutats de l'Uzbekistan

L'Uzbekistan també va fent feina per no quedar-se enrere. A la majoria dels pobles se'ls afegeix el sufix de 'ciutat' i van acompanyats d'edificis moderns i de gran alçada per modernitzar-se. Amb diferència, qui se'n beneficia més és la capital, Taixkent. L'obsessió és tanta que, tal com descriu el portal Eurasianet, s'hauria contractat una empresa de màrqueting per descriure la ciutat com un centre amb espais comercials, zones verdes i una àmplia oferta comercial i d'oci

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!