L'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) dels EUA ha acabat que el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salmán, va ordenar l'assassinat del periodista crític Jamal Khashoggi en el consolat del regne a Istanbul a començaments d'octubre, ha revelat avui The Washington Post.

Khashoggi, segons ha reconegut Riad, va ser assassinat per un grup d'agents arribats des de l'Aràbia Saudita -alguns de propers al príncep hereu- en el consolat, on va anar el passat 2 d'octubre per recollir uns documents que li permetessin casar-se amb la seva promesa turca.

El diari, que cita fonts familiaritzades amb la qüestió, va afirmar que la CIA ha esbrinat que Khashoggi, que vivia a Washington, va conversar amb l'ambaixador saudita als EUA i germà del príncep hereu, Jaled bin Salmán, sobre el viatge a Turquia per obtenir els documents.

Segons la CIA, l'ambaixador va instar Khashoggi a fer els tràmits a Istanbul a petició del seu germà i li va dir que no li passaria res. No està clar, va indicar el rotatiu, si l'ambaixador era coneixedor dels plans d'assassinar Khashoggi.

Una portaveu de l'ambaixada saudita als Estats Units va negar a The Washington Post que el representant diplomàtic i el periodista parlessin de "res relacionat amb anar a Turquia" i va dir que les conclusions de la CIA són "falses".

Per la seva part, The New York Times també va publicar una informació sobre les conclusions de la CIA, en la qual explica que l'agència nord-americana va interceptar trucades del príncep hereu i del grup que va matar Khashoggi en els dies previs al crim. Les trucades indiquen que el príncep buscava maneres de fer tornar Khashoggi a l'Aràbia Saudita, encara que en les intercepcions no va dir que el volia mort.

El rotatiu novaiorquès indica que la creença de la CIA es basa en el ferri control que té Mohamed bin Salmán sobretot el que passa en el seu país, encara que no té proves directes que vinculin al príncep amb l'assassinat.

Després de la seva desaparició, l'Aràbia Saudita va defensar que Khashoggi havia sortit pel seu propi peu del consolat, però amb el pas dels dies, la pressió internacional i les proves en mans de Turquia, el regne va admetre que el periodista havia mort a les seves dependències. Encara que aquesta primera versió al·legava que Khashoggi va morir en una baralla, Riad després va reconèixer que havia estat un assassinat premeditat.

En el consolat, a Khashoggi li esperava una quinzena d'agents saudites que havien arribat a Istanbul la nit anterior, entre ells quatre membres de la seguretat del príncep saudita, que fins ara nega qualsevol tipus de participació en el crim.

Segons el Post, la CIA veu a Mohamed bin Salmán com un "bon tecnòcrata" però volàtil, arrogant i algú que "va de zero a cent, que no sembla entendre que hi ha algunes coses que no pot fer." L'agència nord-americana, no obstant això, creu que el príncep "sobreviurà" a l'escàndol de Khashoggi i que el seu futur com a rei saudita es "dóna per fet".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat