El passat 16 de febrer l'eurodiputat d'ultradreta búlgar Angel Dzhambazki, que fou el ponent del suplicatori contra el president a l'exili Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí, es va plantar de peu a l'hemicicle del Parlament Europeu i va fer la salutació nazi i va abandonar la sala. Aquest gest va ser denunciat pel partit Reinassance a través de les xarxes socials. Dzhambazki es va excusar assegurant que no volia fer la salutació feixista, sinó que simplement s'acomiadava abans d'abandonar el ple. Les excuses de l'eurodiputat no han acabat convencent al Parlament, però això no vol dir que el seu enaltiment del feixisme tingui un càstig dur. Aquest dimarts, la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, ha anunciat que Dzhambazki serà sancionat amb la retirada de les seves dietes durant sis dies, aproximadament 2.000 euros menys del seu sou. 


Diàriament, Dzhambazki rep per dietes 338 euros pel seu càrrec d'eurodiputat. Malgrat que acaba sent una gran suma de diners, es queda com un càstig curt davant de l'enaltiment del feixisme en el cor de la Unió Europea. Per més inri, la sensació de l'eurodiputat va tenir lloc en un ple on és tractada a decisió de la justícia europea de permetre a la Comissió retallar fons dels països que no compleixen amb els valors europeus, és a dir, Hongria i Polònia. Dzhambazki es va posicionar clarament a favor dels dos països i va arribar a cridar "llarga vida a Orbán, Fidesz, Kaczynski, Bulgaria i el nostre estat nació". Uns instants més tard es plantava des d'un cantó de l'hemicicle, feia la salutació feixista i marxava. Tot plegat per al Parlament Europeu ho ha considerat com un episodi que va "malmetre la dignitat i la reputació" de la cambra, segons la seva presidenta. El preu d'aquest cop a la dignitat i la reputació de la institució europea s'ha tancat amb una sanció de sis dies sense dietes i res més. 

La ultradreta Europa

En el seu moment, Dzhambazki es va mostrar com un ferm defensor de Viktor Orbán, qui ha tornat a guanyar les eleccions a Hongria amb una majoria amplia. Orbán no només revalida el seu càrrec com a president per quarta vegada, sinó que ho fa aconseguint una majoria que li permetrà governar en solitari. En el seu discurs posterior a la victòria electoral, va carregar contra la Unió Europea: "Aquesta victòria que potser no es podrà veure des de la Lluna, però segur que sí que es veu des de Brussel·les". La UE ha estat un dels enemics públics número 1 d'Orbán els darrers anys. Un discurs antieuropeista que agermana l'extrema dreta europea, la qual considera a grans trets que Brussel·les concentra massa poder per sobre dels estats.

Curiosament, aquest eurodiputat ultradretà forma part del Grup Conservador i Reformista, on també s'hi troba enquadrat Vox. Ell va ser el ponent del suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí, pel qual se'ls va aixecar la immunitat parlamentària. Una de les crítiques que feia l'independentisme és que precisament fos ell l'escollit per assumir aquesta ponència. Les normes fixen que el relator no pot ser del mateix Estat ni del mateix grup que els eurodiputats examinats i l'independentisme reclamava que tampoc s'hauria d'haver admès que aquest formés part del mateix grup en què hi havia el partit que s'havia personat en la causa pel referèndum de l'1 d'octubre i que van ser acusació particular.