El creador de la cançó Baraye, que va esdevenir l'himne de les protestes a l'Iran arran de la mort de la jove Mahsa Amini, ha sigut condemnat a tres anys i vuit mesos de presó per fer música d'oposició al règim i incitar els disturbis amb l'objectiu de "pertorbar la seguretat del país". Així es recull en la sentència, que el mateix cantant, Shervin Hajipour, ha compartit a través de les xarxes socials. Tanmateix, el tribunal ha considerat que la pena de presó no és suficient, i per això també li han prohibit sortir del país durant almenys dos anys, període que haurà de dedicar a estudiar els "assoliments de la revolució islàmica" i compondre cançons que parlin sobre "els crims de la humanitat dels Estats Units". 

Hajipour va donar veu amb la seva música als milers de persones que van sortir als carrers després de la mort d'Amini, que va morir sota custòdia policial després d'haver estat detinguda per portar mal posat el vel. Poc després de la publicació de la cançó, va ser detingut i es va disculpar públicament. Tanmateix, el gener d'aquest any va tornar a publicar un nou tema crític amb el règim. La cançó va ser compartida arreu del món i va merèixer un premi Grammy, però l'Iran l'ha jutjat com una acció de "propaganda contra el règim". Amb la intenció de "corregir" la conducta de l'autor, que, segons es recull a la sentència no ha expressat cap "remordiment" pels seus actes, l'obliguen a recuperar els assoliments de la revolució islàmica en el camp cultural, científic i artístic i publicar-los a Internet sobre el seu nom.

Hajipour també haurà de llegir i resumir el llibre Els drets de la dona a l'islam del teòric islàmic Morteza Motahhari, i Dones al mirall de la bellesa divina i la glòria divina, del polític i filòsof  Abdollah Javadi Amoli. A banda de fer cançons que relatin els "crims de la humanitat" dels EUA, també haurà de recopilar les violacions dels drets humans del govern estatunidenc en l'últim segle i publicar-les a Internet. 

'Baraye', l'himne de les dones iranianes 

Shervin Hajipour va compondre la cançó Baraye inspirat pels reclams de les dones iranianes en les protestes que es van succeir entre 2022 i 2023, i en les quals hi havia un clam unànime: "dona, vida, llibertat". El tema es va popularitzar ràpidament i va sonar al carrer, a les escoles i a les universitats. Baraye  significa "per", una paraula que pren sentit amb la lletra de l'himne. "Per ballar al carrer, per no tenir por de fer un petó. Per la meva germana, la teva, la nostra. Per l'anhel d'una vida normal", comença la cançó, que continua amb referències a la propaganda del règim iranià, i "al paradís obligatori" al qual estan destinades a través del compliment de les regles que imposa la religió. Però la cançó també canta pels nens obligats a treballar, pel futur dels estudiants o pel canvi climàtic i els animals. Finalment, acaba dient "per les dones, la vida, la llibertat. Per la llibertat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!