La guerra de la desinformació és molt palpable en la invasió russa d'Ucraïna. Des de fa setmanes, fa la sensació que només hi ha una part del relat i l'accés a la informació de l'altre costat és complicat. Molts mitjans russos han estat suspesos fora de Rússia, com és el cas del canal Russia Today. Però, també a Rússia, als mitjans russos, s'han instaurat prohibicions, com la possibilitat de parlar de guerra o invasió. De fet, la Duma o cambra baixa del Parlament rus ha aprovat aquest dimarts en tercera i definitiva lectura unes esmenes a la llei sobre "notícies falses" que castigarà el que les autoritats considerin com a informació no veraç sobre la tasca de les institucions russes a l'estranger. La legislació penarà les "notícies falses" sobre les institucions russes amb multes de fins a 5 milions de rubles (48.077 dòlars) o penes de fins a 15 anys de presó.

Què passa, però, en zones com al del Donbass? La batalla per la informació és quelcom important. Sense anar més lluny, "quart poder" és l'expressió que fa referència a mitjans de comunicació i la premsa, quant a sector dotat de gran poder o influència. En aquest context, el mitjà News of Donbass ha posat en marxa la campanya #ЗнайПравду –conèixer la veritat– per ajudar a difondre la veritat sobre la invasió russa d'Ucraïna als amics i familiars de Rússia i arreu del món. La campanya no només publicarà "vídeos reveladors", tal com exposen ells mateixos, "sinó que també guiarà l'audiència sobre com comunicar-se amb amics i familiars que volen saber què està passant realment a Ucraïna".

 

 

 

Vídeo que s'ha difós per la campanya 

En el vídeo s'hi poden veure imatges de com els ucraïnesos es refugien en refugis i passen les hores i els dies esperant que acabin els bombardejos. També hi ha imatges d'edificis destruïts, serveis d'emergències ajudant a rescatar persones atrapades sota les runes i també, fins i tot, vies de tren completament destruïdes. 

Zelenski també parla a Itàlia

Per altra banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, continua fent compareixences públiques i també a diversos parlaments i organismes europeus. En aquest sentit, aquest dimarts, ha demanat més sancions i pressions a Rússia i ha advertit que la guerra al seu país és la porta del president rus, Vladímir Putin, "per entrar a Europa". En un discurs davant el Parlament italià ha dit: "La invasió dura des de fa 27 dies, un mes, i necessitem altres sancions i altres pressions perquè Rússia no es pugui proveir de reserves militars a Líbia o Síria i perquè torni la pau". El president ucraïnès ha advertit que l'objectiu de Rússia és "influir Europa" i "destruir els valors, la democràcia i els drets humans", abans d'afegir: "Ucraïna és la porta per a l'Exèrcit rus perquè volen entrar a Europa".

El papa Francesc ha tornat a trucar per telèfon al president d'Ucraïna i aquest ha assegurat al pontífex que "és el convidat més esperat al país". Francesc, per part seva, li ha demanat al mandatari ucraïnès que està "resant i fent tot el possible per posar fi a la guerra, provocada després de la invasió de Rússia", segons ha informat per Twitter l'ambaixador ucraïnès davant la Santa Seu, Andrii Iuash.

 

Imatge principal: un bombardeig als afores de Kíiv / Efe