Els nous bombardejos contra Kíiv, la capital d'Ucraïna, han deixat imatges de devastació. Els projectils russos han impactat majoritàriament contra edificis civils i han causat desenes de ferits. Els serveis d'emergència de la capital s'han hagut de tornar a activar com feia setmanes que no s'hi veien forçats, ja que en els darrers mesos Kíiv ha estat lluny del foc rus, a diferència dels primers dies de la guerra. En aquest context, un usuari de Twitter ha identificat entre les imatges un dels dos camions de Bombers de Barcelona, enviats entre l'Ajuntament i el Port. 

Des del principi de la invasió russa a Ucraïna diverses administracions han fet arribar tota mena de materials i equipament a les autoritats ucraïneses perquè poguessin combatre els atacs. La relació entre la ciutat de Kíiv i Barcelona no s'acaba aquí. En el marc de les festes de la Mercè, l'alcalde de la capital ucraïnesa, Vitali Klitxkó, va ser convidat a la ciutat catalana. Es preveia que Klitxkó visités la ciutat comtal l'any vinent i aquest 2022 vingués el batlle de Roma, que finalment no va poder per les eleccions al seu país. L'alcaldessa, Ada Colau, va afirmar al seu homòleg ucraïnès que "Barcelona no vol ser neutral". 

Continuen els bombardejos sobre Ucraïna

L'exèrcit rus ha llançat en les últimes 24 hores desenes d'atacs aeris i milers de projectils han impactat en algunes zones de la regió al voltant de Kíiv i a la ciutat de Zaporíjia. En aquesta ocasió els principals objectius han estat infraestructures clau pel país, però han deixat al marge les construccions civils. En total, els ucraïnesos han comptabilitzat en un dia 15 atacs aeris i 22 més amb míssils MLRS (sistemes de llançament múltiple de coets), ha informat l'Estat Major General de les Forces Armades d'Ucraïna (AFU), segons informa Efe. "Les forces d'ocupació russes van llançar un atac amb míssils, van fer 15 atacs aeris i van organitzar 22 atacs de bombardeig utilitzant sistemes de coets de llançament múltiple (MLRS) contra Ucraïna les últimes 24 hores", han informat les autoritats militars ucraïneses. 

En aquest context, en les darreres hores els països de l'OTAN han decidit redoblar els seus esforços per millorar les defenses antiaèries d'Ucraïna i lliuraran equips inhibidors de drons o sistemes de míssils com les quatre llançadores HAWK ofertes per Espanya. "L'OTAN no és una part del conflicte. Però continuarem donant suport a Ucraïna durant el temps que sigui necessari", ha remarcat el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, qui ha afegit: "Els aliats de l'OTAN estan subministrant sistemes avançats, com ara artilleria, defensa aèria i vehicles blindats". 

En concret, l'Aliança s'havia marcat com una prioritat accelerar l'entrega a Ucraïna de defenses antiaèries, i països com Espanya, França, el Regne Unit, Alemanya, Holanda o els Estats Units van anunciar en aquest sentit noves aportacions els últims dies.

 

Imatges principals: Camions dels Bombers al parc de Vall d'Hebron / Foto: Europa Press