Califòrnia va per feina. 13 de març del 2019. Aquesta és la data que el grup independentista Yes California ha proposat per celebrar el seu referèndum per la independència després de la revolada que va ocasionar la victòria de Donald Trump a les eleccions dels Estats Units. 

Aquest dilluns, el vicepresident de Yes California Independence Campaign, Marcus Evans, ha registrat oficialment la iniciativa per la independència de Califòrnia, en un sistema democràtic directe, i, d'acord amb l'article II de la Constitució, sol·licita al procurador general preparar un sumari que versi sobre el 'Calèxit' i el "plebiscit de la independència de Califòrnia del 2019". Evans adjunta, també, un xec de 2.000 dòlars tal i com requereix el codi electoral californià.

El text proposa una esmena a la seva Constitució per eliminar la secció 1 de l'article III, que diu que "l'Estat de Califòrnia és part indispensable dels Estats Units d'Amèrica i la Constitució d'Estats Units és la norma suprema del territori", i -literalment- ratlla aquesta part del text.

I no només això. Acte seguit, emplaça el secretari d'Estat a permetre la votació del referèndum en la data indicada i amb una pregunta de 'sí' o 'no': "Hauria de ser Califòrnia un país lliure, sobirà i independent?".

Els requisits

Les paraules 'sí' i 'no' estaran separades en dues línies diferents i a la dreta de la pregunta. A més, el plebiscit independentista "ha de constituir una declaració d'independència dels EUA" si es compleixen les següents condicions:

  1. Una participació d'almenys 50% de la ciutadania registrada
  2. Almenys, el 55% ha de votar 'sí'

Una vegada aprovada la independència, qui governi haurà de sol·licitar el registre de la nova república californiana a les Nacions Unides i nomenar un embaixador que ho porti a terme.

'Calèxit'

Després que en aquest Estat, posicionat com la sisena economia mundial, guanyés la demòcrata Hillary Clinton amb un 61,4% dels vots, els californians van prendre els carrers per mostrar el seu rebuig a la decisió majoritària dels americans i van aprofitar per reivindicar la independència de Califòrnia.

Tot va començar amb el hashtag #Califrexit i #Calexit que, en un intent de promoure el mateix concepte que el Brèxit del Regne Unit, va voler reivindicar la seva secessió dels EUA ara que Trump entrarà a la Casa Blanca, almenys per quatre anys. San Francisco, Los Angeles i San Diego han estat les tres ciutats californianes on més s'ha tuitejat aquest concepte. I encara ho continuen fent.