Un avió de combat rus ha impactat amb l'hèlix d'un dron de vigilància MQ-9 "Reaper" de l'exèrcit estatunidenc durant el matí d'aquest dimarts. L'incident ha provocat que el dron s'estavellés al mar Negre, segons ha assenyalat el general de la Força Aèria dels EUA en un comunicat. El dron MQ-9 estava efectuant operacions de rutina en l'espai aeri internacional quan ha estat interceptat i colpejat per un avió rus, la qual cosa ha provocat la pèrdua total del dron. L'aparell no tripulat estava operant dins de l'espai aeri internacional, per sobre del mar Negre, i segons figura en la missiva, "una maniobra insegura i poc professional dels russos gairebé ha provocat que tots dos avions s'estavellessin".

Les forces aèries militars dels EUA han condemnat l'incident com a "imprudent". A més, Washington ha denunciat "un patró d'accions perilloses" per part de pilots de Rússia, en un moment especialment delicat per l'escalada de tensions entorn d'Ucraïna. En un comunicat, la Força Aèria dels EUA ha explicat que en repetides ocasions abans de la col·lisió, els caces EL SEU-27 russos han llançat combustible i han volat enfront del dron MQ-9 "d'una manera imprudent, poc professional i poc ecològica". A més, en el comunicat afirmen que Rússia gairebé ha provocat que un dels avions de combat i el dron s'estavellessin, la qual cosa hauria resultat en un accident fatal.

Dron MQ-9 Reaper dels EUA EUROPA PRESS

Un dron MQ-9 "Reaper" dels Estats Units / Foto: Europa Press

El comandant de les Forces Aèries dels EUA a Europa, el general James B. Hecker, ha afirmat que els avions estatunidencs i els seus aliats continuaran operant en l'espai aeri internacional i ha demanat als russos que es comportin de manera professional i prudent. Aquest incident ha generat gran preocupació a tot el món perquè es tem que pugui haver-hi una escalada en la tensió entre els EUA i Rússia. De fet, les forces estatunidenques temen un "error de càlcul" i una "escalada no intencionada" d'aquestes tensions. En aquest sentit, John Kirby, portaveu de la Casa Blanca, ha declarat: "El Departament d'Estat parlarà directament amb els seus homòlegs russos i expressarà la nostra preocupació per aquesta intercepció insegura i poc professional", en una maniobra per a rebaixar la tensió.

Rússia nega la seva implicació

El Ministeri de Defensa de Rússia ha negat aquest dimarts qualsevol contacte entre els seus caces Su-27 i el dron que els Estats Units que ha caigut al mar Negre. "Com a resultat d'una maniobra brusca entorn de les 09.30 hora de Moscou (06.30 GMT), l'aparell no tripulat MQ-9 ha entrat en un vol incontrolat amb pèrdua d'altura i ha col·lidit contra la superfície de l'aigua", assenyala el comunicat rus. La nota oficial subratlla que "l'armament a bord dels caces russos noha estat emprat" i que els El seu-27 "no han entrat en contacte amb l'aparell i han tornat sans i estalvis al seu aeròdrom".

Els radars russos han detectat el dron estatunidenc prop de l'annexionada península ucraïnesa de Crimea amb el transponedor apagat. A més, Rússia assegura que el MQ-9 ha violat la frontera de l'espai aeri utilitzat provisionalment per Rússia en el marc de la seva "operació militar especial" a Ucraïna, del que Moscou ha informat en el seu moment a tots els interessats d'acord amb les normes internacionals. Per aquest motiu, l'aviació russa s'ha vist obligada a enviar a els seus caces amb la finalitat d'identificar a l'infractor.

Aquest incident es produeix en un moment de creixent tensió entre Rússia i Ucraïna, i les forces estatunidenques i aliades continuen operant en l'espai aeri internacional. Els avions estatunidencs i aliats han demanat als russos perquè es comportin de manera professional i segura. Totes dues parts s'han compromès a continuar amb les seves operacions rutinàries en l'espai aeri internacional.