Brussel·les ha reclamat al govern britànic que digui "exactament què vol" pel Brexit abans que els 27 estats membre de la Unió Europea debatin com facilitar la ratificació de l'acord de sortida a Westminister que demanava Londres. El president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker ha demanat a la primera ministra britànica Theresa May que "expliqui quines són les seves expectatives" per a la futura relació amb Brussel·les un cop surtin del bloc. En aquest sentit, Juncker ha lamentat que sovint les discussions amb els britànics han sigut "nebuloses i imprecises" i ha destacat que a Westminister hi ha "una enorme varietat" de visions sobre com ha de ser el pacte de retirada. "Els nostres amics britànics ens han de dir què volen", ha afirmat.

Segons fonts comunitàries, els 27 volen més "claredat i detalls" sobre quines "solucions" proposa el govern britànic per resoldre el bloqueig a la Cambra dels Comuns i quins escenaris s'obriran al Regne Unit de cara a la ratificació de l'acord de sortida "abans" de discutir amb Londres sobre "les garanties" per l'aplicació temporal el pla de contingència irlandès que la primera ministra Theresa May demanava.

"Podem afegir algunes clarificacions però no pot haver-hi una renegociació", ha reconegut el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker en la roda de premsa que s'ha celebrat a la capital belga un cop acabada la reunió dels 27 caps d'estat i de govern de la UE. May s'ha reunit amb ells just abans per traslladar les seves necessitats de cara a la ratificació de l'acord de sortida.

"És responsabilitat del govern britànic explicar exactament què vol", ha reiterat Juncker reconeixent que tot i que May "ha conduït una batalla amb coratge, els resultats no hi són".

Conclusions de la cimera

Així doncs, les conclusions de la reunió entre els 27 líders no fa cap menció a les "garanties addicionals" que ha demanat May. Els líders europeus reiteren que l'acord "no està obert a la renegociació" i manifesten que volen establir "tan aviat com es pugui" quina serà la relació futura entre el Regne Unit i la UE un cop Londres abandoni el club europeu. Des de Brussel·les, es comprometen a iniciar "ràpidament" els preparatius perquè les negociacions puguin començar tan bon punt sigui possible després de la sortida.

"Volem demostrar als membres de la Cambra dels Comuns que ens prenem això seriosament", ha dit Juncker. En aquest sentit, els líders han mostrat disposició per trobar un acord de relacions futures amb Londres que pugui evitar l'aplicació del pla de contingència irlandès que genera moltes reticències a Westminister.

Pla de contingència sobre la frontera irlandesa

Tot i això, subratllen en la declaració que la xarxa de seguretat o 'backstop' és una mesura per evitar una frontera dura a l'illa d'Irlanda que pretén garantir la integritat del mercat únic. Amb tot, defensen la "determinació" de la UE de treballar "de forma ràpida" en un acord posterior que estableixi mecanismes alternatius abans del 31 de desembre del 2020 -quan finalitza el període transitori- de manera que no faci falta que s'activi.

En cas que s'hagués d'activar, expressen, es faria de forma "temporal" fins que fos substituït per un acord posterior que garantís que s'evita una frontera dura. La idea, assenyalen, és que si s'arriba a aquest escenari, es negociï i es conclogui sense demores un acord que substitueixi el pla de contingència. "I esperaríem el mateix per part del Regne Unit, de manera que el backstop només s'apliqués pel temps que fos estrictament necessari".

En l'últim punt de les conclusions, els líders europeus criden a "intensificar" la "preparació a tots nivells" per les conseqüències de la retirada del Regne Unit, "tenint en compte tots els escenaris possibles". És a dir, reconeixen que es prepararan també per un eventual escenari de sortida abrupta del Regne Unit si no s'aconsegueix ratificar el pacte.