La política de covid zero del govern xinès no està donant els fruits esperats. Es registren més casos diaris de coronavirus a Pequín que no pas a Xangai, segons informa Efe. Xangai ha estat sota un estricte règim de confinament que ha acabat amb imatges de veïns de la ciutat enfrontant-se a la policia o fent el possible per fugir del confinament que dura des del març. Mentrestant els habitants de Pequín s'ho miraven des de la distància amb preocupació de veure's submergits en les estrictes normes del govern per contenir el brot. Ara, la capital xinesa supera en nombre de casos diaris a la seva veïna del sud. 

En les darreres 24 hores, Pequín ha confirmat 83 nous casos, superant per primer cop en mesos Xangai, on s'han registrat 55. Es tracta del pitjor brot a la Xina des de l'inici de la pandèmia, però les dades milloren a poc a poc. Això no implica que ho facin les restriccions imposades pel govern, el qual ha apostat per una estratègia de ma dura. Malgrat tot, la variant òmicron, la més contagiosa, s'escapa de les mesures i segueix avançant per la capital. 

Les mesures a Pequín, però, són més lleus que a Xangai. Ara capital hi ha alguns barris amb confinaments estrictes però no tants com a Xangai. El canvi de l'equilibri dels contagis pot fer perillar aquesta situació pels pequinesos. Actualment, si bé les proves PCR són només obligatòries en alguns districtes, sí que es requereix un resultat negatiu en els últims set dies per fer servir el transport públic, encara que molts establiments i edificis demanen un de 48 hores per poder-hi entrar-hi.

7+7 per viatgers

Mentre els ciutadans xinesos fa temps que demanen que es relaxin les mesures i l'OMS ha recolzat un alleujament de les restriccions a la Xina, el govern de Xi Jinping aposta per relaxar mesures, però als turistes. Segons els mitjans locals, s'està treballant en nous requisits menys durs per als viatges internacionals que arribin a Pequín. La nova política s'anomena "7+7", que consisteix en aïllament obligatori de set dies en un hotel seguit de set dies de monitoratge a la llar. Pot semblar una mesura dura, però ho és molt menys que la seva predecessora: 14+7. La dinàmica era la mateixa, tanmateix, la duració era significativament major. 

Novetats a Xangai 

A poc a poc, les dures restriccions a Xangai es van aixecant. S'ha reprès parcialment el transport públic entre districtes a través de quatre línies de metro funcionant de 7 del matí a 8 de la nit i amb trens viatjant a intervals de 20 minuts. És relativament poc si es té en compte el funcionament del transport públic a Xangai abans del brot, però són petites passes que apropen la metròpolis a la normalitat.