El president algerià, Abdelaziz Bouteflika, presentarà la renúncia a la presidència del país abans del 28 d'abril, data en la qual culmina el seu mandat, per raons de salut, ha informat la presidència en un comunicat.

Abans "haurà d'adoptar mesures importants per garantir la continuïtat del funcionament de les institucions estatals durant el període de transició que s'obrirà en la data en què decideixi renunciar", ha explicat. "La renúncia del president de la República es produirà abans del 28 d'abril de 2019, data en què finalitza el seu mandat", ha agregat la nota, sense oferir un altre tipus de detalls.

algeria manifestacio efe

Un grup d'algerians en una manifestació contra el president algerià | Foto: EFE

Segons la Constitució, aquell període de transició -inèdit en la història d'Algèria- ha de ser tutelat pel president del Senat, Abdelkader Bensalah, que haurà de convocar eleccions presidencials en un termini de noranta dies.

L'anunci de la renúncia compleix les expectatives d'una part de la població, que des de finals de febrer surt cada divendres al carrer de forma massiva per exigir la sortida del mandatari, de 82 anys i greument malalt des que el 2013 patís un agut vessament cerebral. A la renúncia del mandatari també va contribuir la posició del cap de l'exèrcit algerià, Ahmed Gaïd Salah, que va demanar fa uns dies que es procedís a la seva inhabilitació.

Ahmed Gaïd Salah algeria efe

El cap de l'Exèrcit algerià i viceministre de Defensa, Ahmed Gaïd Salah | Foto: EFE

A més, Bouteflika ha nomenat aquest diumenge un altre govern, el qual està liderat pel primer ministre Nordín Bedui. Un senyal més de debilitat del president algerià és que l'home que va demanar la seva inhabilitació, Ahmed Gaïd Salah, segueix al seu lloc, malgrat que el seu superior és el mateix Bouteflika ja que és també ministre de Defensa del país.