Segurament quan algú pensa en un bosc, no pensa que pugui créixer dins l'aigua. I si ho fa, indubtablement no s'imagina que ho faci dins d'una mar intensament salada i ben calenta durant l'estiu. Aparentment, sembla un lloc força hostil perquè hi creixi res. Malgrat les aparences, hi ha un racó d'Abu Dhabi on les aigües salades acompanyen unes platges i un bosc. I no només hi sobreviu, sinó que creix. Un fet curiós perquè Jubail Mangrove Park, una extensió verda d'arbres al nord-est de l'illa d'Al Jubail de Abu Dhabi, ja s'ha convertit en una mena de santuari natural. 

Aquest mateix parc amb aigües poc profundes del Mar d'Aràbia va ser inaugurat com a atracció turística just abans de la pandèmia. I ara, compta amb un centre de recepció vestit de fusta i una xarxa de passejos marítims que abracen els arbres sobre l'aigua. Les vistes són de la flora i fauna del lloc. No sembla pas que passegis a prop d'Abu Dhabi. De fet, el parc està a una estoneta de cotxe des de la capital. Els visitants s'hi poden passar hores.

Segons exposa la CNN, no només els humans es beneficien de la pau que transmet passejar per aquests camins entre els boscos i l'aigua. Els científics diuen que també els arbres que hi ha estan ajudant a restaurar el planeta, absorbint i emmagatzemant diòxid de carboni, fomentant la biodiversitat i mantenint-se un pas per davant del canvi climàtic. 

Un paradís sense motos d'aigua ni embarcacions

Les motos d'aigua tenen prohibit l'accés a aquest petit paradís. Segurament per això, continua sent un oasi de tranquil·litat. Les petites embarcacions tampoc tenen permís per entrar-hi. Un lloc idíl·lic que està permanentment sota millora. Els programes de plantació governamentals i privats han portat a una expansió de les àrees de manglars en els darrers anys, tant a Jubail com al Parc de Manglars de l'Est d'Abu Dhabi. Per cada arbre perdut pel desenvolupament en altres llocs, se'n planten tres més.

Jubail Mangrove Park ali bin ahmed instagram
Imatges aèries del Jubail Mangrove Park a Abu Dhabi / @ali_bin_ahmed

Aquesta és una història d'èxit ambiental, segons constata John Burt, professor associat de biologia a la Universitat de Nova York a Abu Dhabi que ha parlat amb la CNN. Tot sovint, se'l pot trobar remant les aigües com a part de la investigació del seu equip per mapejar les dades genètiques del manglar gris. Descriu, segons cita el mitjà, els manglars com a "enginyers de l'ecosistema", que no només construeixen els seus propis hàbitats, sinó que també creen l'ambient perfecte per a desenes d'altres espècies."Són un punt d'accés per a la diversitat", ha detallat.

Què s'hi pot fer?

Segons detalla la publicació Time Out, hi ha tres camins per caminar, el més llarg cobreix una distància de 2 km i el més curt és 1 km. Els camins permeten fer una passejada pels manglars, explorar el paisatge natural i observar la vida silvestre. La mateixa publicació destaca que també hi ha una plataforma flotant amb xarxa al lloc on es pot observar la vida marina sota l'aigua.

A més, els guardaboscos són al voltant del parc per respondre les preguntes que tingui sobre el medi ambient local i la vida silvestre. Per als més instagramers, hi ha un centre dinformació i una plataforma de visualització (per a aquestes fotos perfectes) també es troben al lloc.

I és que, segons sembla, fins i tot els crancs són feliços. Els peixos estan contents perquè hi ha molt menjar per nodrir les seves cries. Els pescadors estan satisfets perquè aquests creixen i es converteixen en collites comercialment importants en aigües més profundes. En definitiva, tot plegat sempre un ecosistema ple de pau, tranquil·litat i on fins i tot els grans de sorra poden ser feliços. 

 

Imatge principal: un bosc / Unsplash