El ministre espanyol d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha manifestat avui que el govern espanyol "limitarà" les activitats polítiques del líder opositor veneçolà Leopoldo López, que és a la residència de l'ambaixador d'Espanya a Veneçuela.

"Espanya no permetrà que la seva ambaixada es converteixi en un centre d'activisme polític", ha dit Borrell a periodistes al Líban, on està de visita oficial. Borrell ha recordat que aquest dijous López va tenir trobades amb la premsa a l'ambaixada, i ha recalcat que "a partir d'ara això serà regulat".

El ministre ha puntualitzat que, en funció del dret internacional, la figura d'"hoste o acollit" a l'ambaixada "naturalment" implica una limitació en la seva activitat política.

"Confiem que, en aquestes condicions, Veneçuela respectarà naturalment la immunitat del territori de l'ambaixada d'Espanya", ha afegit.

Borrell ha reiterat que Espanya "no lliurarà" López a les autoritats veneçolanes, malgrat que aquest dijous el Tribunal Suprem veneçolà va dictar una ordre d'arrest.

Així mateix, ha recordat que López està en la legació diplomàtica en qualitat d'"hoste" i no pot demanar asil polític perquè la legislació espanyola només permet fer-ho des de territori espanyol.

El ministre també ha revelat que ha parlat de la situació de López amb el Govern de Nicolás Maduro, amb qui manté una "relació cortesa", malgrat que Espanya ha reconegut com a president interí l'opositor Juan Guaidó.

El Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela va emetre aquest dijous una ordre de detenció contra López, que des del 2014 complia una condemna de 14 anys de presó, per bé que des de mitjans del 2017 estava en arrest domiciliari a Caracas.

López va ser alliberat dimarts per un grup de militars amb un "indult presidencial" del líder opositor Juan Guaidó, reconegut president interí de Veneçuela per més de cinquanta països, principalment americans i europeus, com ara Espanya.

Dimarts Guaidó va demanar a la Força Armada de Veneçuela girar l'esquena al governant Nicolás Maduro, però només un petit grup de militars va participar en l'aixecament, que va fracassar al cap de poques hores.