Hi ha qui té por de morir cremat, ofegat o d'un tret. D'altres, amb els nombrosos conflictes que hi ha actualment al món, tenen més por d'una bomba nuclear. En aquest context, dos científics van simular l'explosió d'una bomba atòmica a partir d'un míssil balístic intercontinental convencional i l'onda expansiva posterior, per a investigar com podria afectar els qui es refugien en un edifici o búnquer subterrani. Els resultats indiquen que amagar-se sota terra o en estructures robustes podria oferir certa protecció, però al mateix temps, també podria empitjorar les coses. I tot i que és molt difícil, els experts coincideixen en el que millor és escapar ben de pressa de la zona d'influència. El Daily Mirror ha publicat un reportatge, del que també s'ha fet ressò El Periódico, on s'expliquen els quatre llocs més segurs del món, en cas que hi hagués un conflicte nuclear. 

On són els millors refugis per sobreviure a una guerra nuclear?

Per sorpresa de tots, no es tracta de les ciutats més poblades del món ni les que tenen més diners, ni les de més possibles. El primer és Wood Norton, al Regne Unit. Sembla una casa de camp idíl·lica, però en realitat és l'entrada a una xarxa de túnels que hi ha sota el bosc de Worcestershire. El búnquer, segons sembla, va ser adquirit durant la Segona Guerra Mundial, i es feia servir com a base oculta per a l'emissora de la BBC, en cas que Londres patís una crisi important. Ara, la base es fa servir com a formació per a enginyers de so i personal tècnic de l'empresa pública britànica. En aquest sentit, aquest és l'únic refugi que hi ha a Europa. La resta són lluny, concretament als Estats Units. 

Un d'ells és el Raven Rock Mountain Complex, a Pensilvània. Però tal com assenyalen ambdues publicacions, el complex ha tingut sempre aires de misteri. Se'l coneix també com a Harry's Hole, en honor al president Truman, que va ser qui va donar llum verda al projecte. La intenció és que fos la peça central d'un centre d'emergència" i comptés amb 10.000 metres quadrats d'espai per a oficines i és prou gran perquè hi hagi fins a 1.400 persones. La base, segons destaca El Periódico, també té 300 metres de túnels. 

L'altre refugi de súper protecció en cas de conflicte nuclear és a Peters Mountain, Virginia. Actualment, és una estació de comunicacions per al proveïdor de telefonia mòbil AT&T, però també es fa servir com un centre secret. De fet, són essencials per a la planificació del govern dels Estats Units. Ara bé, segons sembla, no seria un refugi com els anteriors, sinó que més aviat es faria servir com a lloc de reubicació per a les agències d'intel·ligència. 

Finalment, a Colorado hi ha l'últim refugi d'aquesta mena. El Cheyenne Mountain Complex és un búnquer que disposa de cinc cambres, totes elles equipades de dipòsits amb aigua i combustible. Va ser construït durant l'època de la guerra freda 'per si de cas'. Enmig d'una crisi, hi ha capacitat perquè hi hagi 1.000 persones al mes. Ara bé, mantenir-lo no és una tasca barata. De fet, costa uns 250 milions de dòlars, o el que seria el mateix, 232 milions d'euros. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!