Alés Bialiatski, Nobel de la Pau 2022, ha estat condemnat per un tribunal de Minsk, la capital bielorussa, a 10 anys de presó. La jutgessa Marina Zapasnik ha considerat culpables Bialiatski i dos activistes més de drets humans de l'organització Viasna (primavera), de contraban d'un grup organitzat i finançament d'accions col·lectives que atempten greument contra l'ordre públic, segons destaca Deutsche Welle, citant diverses agències. 

Bialiatski, un activista prodemocràcia nascut a Rússia el 1962 i fundador del grup de drets humans Viasna, que va brindar serveis legals i financers als manifestants que van participar a l'onada de protestes contra el règim d'Alexander Lukaixenko el 2020, assegura que és perseguit per raons polítiques. 

Baliatski, que a més és vicepresident de la Federació Internacional de Drets Humans, va guanyar el 2022 el Premi Nobel de la Pau juntament amb l'ONG russa Memorial i l'organització ucraïnesa Centre per a les Llibertats Civils. Viasna va precisar que els altres dos activistes empresonats i jutjats són Valentin Stefanovitch i Vladimir Labkovitch, que van ser condemnats a nou i set anys de presó, respectivament.

Ha tingut Alés Bialiatski un judici just?

La líder opositora bielorussa Svetlana Tijanovskaia, que es troba a l'exili després de ser perseguida al seu país i que va competir per la presidència bielorussa el 2020, va criticar la decisió de la justícia i va assegurar que el que ha passat és només "un judici fals". Ha afegit que "hem de fer tot el possible per lluitar contra aquesta vergonyosa injustícia i alliberar" els condemnats.

Grups de drets humans afirmen que a Bielorússia encara hi ha uns 1.500 presoners polítics, molts d'ells arrestats durant les massives protestes del 2020, que van sorgir quan Lukaixenko es va declarar vencedor -amb el 80 per cent dels vots- en unes eleccions que tant Occident com l'oposició bielorussa consideren fraudulentes.

Qui és Alés Bialiatski?

Alés Bialiatski va ser un dels iniciadors del moviment democràtic que va sorgir a Bielorússia a mitjans dels anys vuitanta i ha dedicat la seva vida a promoure la democràcia i el desenvolupament pacífic al seu país d'origen. Va fundar l'organització Viasna, el 1996. Viasna es va convertir en una organització de drets humans de base àmplia que documentava i protestava contra l'ús de la tortura per part de les autoritats contra els presos polítics.

Les autoritats governamentals han intentat repetidament silenciar Alés Bialiatski. Des del 2020, continua detingut sense judici. Malgrat les tremendes dificultats personals, Bialiatski no ha cedit ni un centímetre en la seva lluita pels drets humans i la democràcia a Bielorússia.

 

Imatge principal: Alés Bialiatski / Efe