Joe Biden s'ha convertit en el primer president dels Estats Units d'Amèrica en reconèixer i celebrar el Dia dels Pobles Indígenes. Una celebració creada per reivindicar l'orgull dels pobles indígenes i recordar el genocidi que van patir, a més de contraposar-se al Columbus Day, una commemoració equivalent a la Hispanitat, on es recorda i se celebra la conquesta d'Amèrica. 

El segon dilluns de cada octubre. Des de 1971 aquesta ha estat la data reservada pel Columbus Day, marcat pel president Lyndon B. Johnson. És la mateixa data que les comunitats indígenes van escollir per celebrar la seva diada. El motiu és clar: no deixar celebrar la conquesta i massacre dels seus pobles impunement. 

El passat glorificat de la conquesta del continent americà no es limita als llibres d'història espanyols, també pobla l'imaginari dels nord-americans. Per això la celebració de la figura de Colom ha provocat tant debat i enfrontaments que ha acabat amb manifestacions i enderrocament d'estàtues d’aquest. 

Un reconeixement del dolor i la força 

El Columbus Day és un festiu federal, no com el Dia dels Pobles Indígenes. Joe Biden no té la capacitat de canviar aquesta situació, ja que una modificació hauria de passat pel Congrés. Però el president nord-americà sí que pot fer un reconeixement públic, com ha fet en les darreres hores. 

"Durant generacions, les polítiques federals van intentar sistemàticament assimilar i desplaçar els nadius i erradicar les cultures autòctones", ha declarat Biden i ha afegit: "Avui reconeixem la resistència i la força dels pobles indígenes, així com l'impacte positiu incommensurable que han tingut en tots els aspectes de la societat nord-americana".

12 october 2020 indigenas / Europa Press

Manifestació d'activistes indígenes el 12 d'octubre de 2020 / Europa Press

Marcant el discurs del nou Executiu 

Reconeixent  el Dia dels Pobles Indígenes Biden marca un canvi del discurs oficial de la Casa Blanca respecte al seu predecessor. En la seva tradicional línia incendiària, Donald Trump va criticar als activistes indígenes, va enaltir la figura de Colom i va romantitzar la conquesta del continent deixant al marge el genocidi que aquesta va arrossegar amb si. 

"Aquests extremistes intenten substituir la discussió sobre les seves enormes contribucions per parlar de fracassos, els seus descobriments amb atrocitats i els seus èxits amb transgressions", va assegurar Trump 

La Hispanitat, la batalla de la dreta espanyola

El discurs de Trump és similar a la que alguns líders polítics espanyols segueixen brandint actualment. En les darreres setmanes la reivindicació de la Hispanitat per part de la dreta espanyola s'ha convertit gairebé en una competició de qui en fa més bandera. 

Evangelització dels salvatges, civilització de tribus o reivindicació de l’orgull espanyol suposadament malferit pel món que recorda els crims de la conquesta. Aquestes són algunes de les principals línies argumentals que articulen el discurs de la dreta que clama en pro de la Hispanitat. 

La convenció del PP va dur la reivindicació d'aquesta festivitat a un nou nivell, amb declaracions d’Isabel Díaz Ayuso i José María Aznar, que repudiaven qualsevol expressió indígena, justificaven els crims comesos i es negaven a demanar mai disculpes.  

 

Imatge principal: Joe Biden, president dels Estats Units, durant un discurs a la seu de les Nacions Unides / Efe