Joe Biden, el president dels Estats Units (EUA), es troba en una situació complicada. El Departament de Justícia dels Estats Units investiga l'aparició d'una sèrie de documents classificats a les oficines del Penn Biden Center for Diplomacy and Engagement, que l'actual president va fundar després del seu temps com a vicepresident Barack Obama (2009-2017). Els documents justament seria d'aquesta època, segons The Guadian

El fet que la justícia investigui al president Biden per la tinença irregular de documents classificats de l'Estat recorda a grans trets, al cas de Donald Trump, qui tenia a la seva mansió de Mar-a-Lago documents amb informació perillosa sobre l'Estat. Tanmateix, la situació no acaba de ser la mateixa, per més que els mitjans afins a Trump es freguen les mans amb la notícia.

Per començar, haurien estat els mateixos advocats de Biden que, en trobar els documents, els van enviar voluntàriament als Arxius Nacional, qui van remetre el cas al Departament de Justícia en sospitar que es podria haver comès una falta. En el cas de Trump, va ser l'FBI que va registrar casa seva davant les sospités fundades que l'exmandatari s'ha quedat deliberadament amb informació delicada. 

A més, mentre Trump s'ha negat en rodó a col·laborar amb la investigació, Biden i el seu entorn ha pres una posició completament diferent. "La Casa Blanca està cooperant amb els Arxius Nacionals i el Departament de Justícia respecte al descobriment del que semblen ser registres de l'administració d'Obama i Biden, inclosos un petit nombre de documents marcats com a classificats", ha declarat el conseller especial de Biden, Richard Sauber. 

Biden a Mèxic

La notícia sobre aquesta investigació arriba en un moment delicat pel president dels Estats Units. Biden es troba a la Cimera de Líders d'Amèrica del Nord celebrada a Mèxic, on aborda amb els seus homòlegs mexicà i canadenc, Andrés Manuel López Obrador i Justin Trudeau. Entre els primers fruits de la trobada hi ha la col·laboració entre el govern mexicà i l'estatunidenc en la gestió de la migració a les seves fronteres. "Parlarem sobre com podem abordar la immigració irregular, que crec que això ja està molt ben encaminat", ha assegurat Biden.

El líder demòcrata també ha posat sobre la taula la necessitat de treballar conjuntament per frenar "la plaga del fentanil", una droga sintètica fabricada a Mèxic que està darrere de bona part de les morts per sobredosi als Estats Units. A més, en matèria comercial, pretén "enfortir les cadenes de subministrament" perquè la regió d'Amèrica del Nord pugui ser més competitiva.