El president nord-americà, Joe Biden, ha comunicat aquest diumenge que el G7 (Estats Units, Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia, Japó i el Canadà), els líders del qual es reuneixen des d'aquest diumenge a Alemanya, anunciarà la prohibició d'importar or de Rússia. Es tracta d'una de les mesures que es prendran per sancionar Rússia per la invasió d'Ucraïna per part d'aquest país. El president americà ho ha anunciat a Twitter. "Juntament amb el G7, anunciarem que prohibim la importació d'or rus, una importació que genera desenes de milers de milions de dòlars a Rússia".

A la piulada, el president nord-americà afegeix que "els Estats Units han imposat costos sense precedents contra Putin per treure-li els ingressos que necessita per finançar la seva guerra contra Ucraïna". Concretament, el propòsit de la cimera de Munic és ampliar les mesures de càstig a Rússia ja imposades pel Regne Unit, els EUA, el Japó i el Canadà. Segons fonts britàniques, el primer ministre, Boris Johnson, intentarà convèncer la resta del G7, Alemanya, França i Itàlia, a unir-se a aquestes mesures.

El primer ministre britànic creu que cal "donar un cop directe als oligarques russos i tocar el cor de la indústria armamentística" del president Vladímir Putin, amb l'objectiu d'ofegar les fonts de finançament. Les delegacions dels tres socis de la UE presents a Elmau, el castell bavarès on se celebra la cimera, ja estan abordant aquesta possible ampliació de les sancions pel que fa a l'or. De moment, però, encara no s'han pronunciat sobre la mesura, indiquen fonts alemanyes.

Per part de Berlín, no s'aposta perquè Alemanya lideri la resposta europea a la invasió russa d'Ucraïna tal com aparentment es proposa des de la Casa Blanca. El propòsit del president alemany, Olaf Scholz, és "buscar consensos" i no pas assumir un lideratge, tant en l'àmbit del G7 com a les reunions a les quals se sumaran demà els líders dels cinc països convidats a la cimera (Índia, Indonèsia, Sud-àfrica, Senegal i Argentina), en representació aquest últim de tota Amèrica Llatina i el Carib.

Rússia bombardeja de nou Kíiv

L'alcalde de Kíiv, Vitali Klitschko, ha denunciat que durant la nit de dissabte a diumenge la Federació de Rússia ha bombardejat la capital ucraïnesa. Les bombes han caigut al districte de Shevchenkivski. Un dels projectils ha impactat en un edifici residencial. L'alcalde ha comunicat que hi ha diverses persones que han estat hospitalitzades i podria haver-hi persones soterrades entre la runa. Els serveis d'emergència s'afanyen a rescatar les persones que han quedat atrapades entre la runa. 

Des de principis de juny, les forces russes no atacaven la capital ucraïnesa de Kíiv.