El 9 de novembre de 1989 queia el mur de Berlín. D'això ja en fa 27 anys, però les diferències entre l'Alemanya oriental i l'occidental encara persisteixen, també a la ciutat de Berlín. Les eleccions celebrades aquest passat diumenge en són un clar exemple. El partit ultradretà Alternativa per Alemanya (AfD) ha donat un nou revés a la CDU d'Angela Merkel, tot i que en menor mesura que fa dues setmanes a un altre estat de l'est, i ha conquistat Berlín. Bé, de fet, només en una part: a l'est.

Negre (CDU de Merkel) / Vermell (Socialistes SPD) / Verd (Els Verds) / Lila (Esquerra postcomunista) / Blau (ultradreta AfD) / Groc (Liberals)

Tret d'alguna excepció comptada, l'AfD ha guanyat majoritàriament a les perifèries de l'est de la capital alemanya. El partit ultradretà ha aconseguit recollir tot el vot de protesta contra les polítiques d'acollida de refugiats impulsades per la cancellera Angela Merkel. Des d'un discurs absolutament xenòfob han aconseguit el vot antiimmigració i antimusulmà, i el de tots aquells alemanys espantats pel terrorisme islàmic i que en culpen els refugiats.

No és, però, l'única diferència destacada entre els dos Berlins, també l'est vota molt majoritàriament l'esquerra post comunista del Die Linke (al mapa, en lila), el partit de l'antiga l'RDA només aconsegueix vots allà. Els verds, en canvi, dominen al centre de la ciutat. Aquest tipus de vot, però, no difereix gaire del de les últimes eleccions de l'any 2011.

Negre (CDU de Merkel) / Vermell (Socialistes SPD) / Verd (Els Verds) / Lila (Esquerra postcomunista)

La CDU de Merkel, la més perjudicada

Les eleccions també deixen un altre titular destacat i és que a poc a poc es confirma el pitjor malson d'Angela Merkel. Si fa dues setmanes la seva formació, la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), ja va patir un fort revés a les eleccions regionals de Mecklemburgo-Antepomerania, ahir es va repetir la història a la ciutat-estat de Berlín. La formació de Merkel va perdre més de cinc punts, i tot i que no es va veure superada per la ultradreta Alternativa per Alemanya (AfD) com en les anteriors, la seva clara pèrdua de vots i de suports li complica a poc a poc el futur de cara a les generals de l'any que ve.

Els resultats a Berlín deixaran molt probablement la CDU de Merkel fora del govern. Si ara governaven amb els socialistes de la SPD, amb aquests com a primera força, ara és molt possible que els seus socis decideixin pactar amb els Verds i l'esquerra post comunista. La CDU va obtenir un 17,6% dels vots (23% l'any 2011) i la SPD un 21,6% (29% l'any 2011). És a dir, tots dos socis, no només a Berlín sinó també a escala general, van sortir molt perjudicats a les urnes.

El vot de la protesta se'l va endur la ultradreta d'AfD, que va obtenir un 14% dels vots. Si fa quatre anys era un partit residual que només aconseguia reunir els euroescèptics, ara s'ha aconseguit erigir com el vot de protesta contra la cancellera Merkel, especialment crític amb les seves polítiques d'acollida amb els refugiats.

Merkel, un futur incert

La cancellera Angela Merkel gaudia l'any 2013 d'una popularitat pels núvols, i era l'enveja de tots els seus homòlegs europeus. Ara, però, ja no és així. L'auge de la ultradreta ha perjudicat molt la formació de la cancellera en les últimes eleccions regionals i tot fa pensar que la situació es repetirà a les eleccions generals que s'han de celebrar exactament d'aquí a un any. De fet, la formació xenòfoba ja ha presagiat que serà tercera força al parlament alemany. L'any 2011 no va entrar al parlament, però després d'aquests bons resultats regionals, sembla que es podrien confirmar els seus millors desitjos.

A més, Merkel tampoc té assegurat el futur dins la mateixa formació. També els seus socis de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), homòloga de la CDU en aquesta part del país, li demanen un gir cap a la dreta en les seves polítiques. De fet, no només li ho demanen, sinó que branden l'amenaça de no donar-li suport si opta a la reelecció. Merkel haurà de convèncer els seus que té la situació controlada i que la crisi migratòria no se li ha escapat de les mans.

Els sondejos de cara a les generals, però, segueixen donant-li un clar avantatge respecte als socialistes. Una enquesta difosa aquesta setmana per l'institut Forsa pronosticava per al bloc conservador un 32%, mentre que el SPD aconseguiria un 23% i la dreta radical de AfD s'alçaria com a tercera força, amb un 13%. Si es complís el sondeig, però, aquestes serien les pitjors perspectives de Merkel des del 2012. De fet, un any després, el 2013, les enquestes li donaven una majoria absoluta.