Mònaco, el ric microestat que s'ha convertit en un gran reclam des de fa dècades per a les fortunes russes, ha obert les portes a confiscar béns dels oligarques inclosos en la llista de la UE en el marc de les sancions imposades a Rússia després de la invasió d'Ucraïna. Des de l'any 2008 i fins a l'actualitat els residents russos s'han triplicat i actualment, ronden els 800, alguns d'ells multimilionaris amb importants inversions en el turisme i el sector immobiliari. Seduïts pels seus avantatges fiscals, la seva seguretat i el bon clima, la comunitat russa en aquest país de tot just 38.000 habitants no ha deixat de créixer. La seva presència es multiplica per quatre durant l'època estival. A tots ells la guerra a Ucraïna els ha deixat assenyalats. En la mateixa línia que Suïssa, un altre país amb avantatges fiscals, Mònaco es va afanyar a anunciar que s'havia adherit a la llista d'uns 500 oligarques publicada per la UE als quals s'havia de sancionar per tenir llaços amb la Rússia de Vladímir Putin.
Zona euro
"No pertanyem a la UE, però sí a la zona euro. Per això apliquem immediatament les directrius del bloc", així ho ha manifestat en una entrevista EFE el cap de govern del Principat, Pierre Dartout. Molest per l'etiqueta de "paradís fiscal", la segona autoritat per darrere d'Albert II en aquest minúscul país ha recordat que "sempre" han complert les normatives: "No és la primera vegada que congelem fons, ja ho vam fer en casos de terrorisme i de blanqueig de capitals". Dartout no ha especificat ni el nombre ni la identitat dels milionaris russos de Mònaco afectats per les mesures de la UE. Tot i que, ha assegurat que estrenyeran més el cercle si és necessari, confiscant béns com els iots atracats en el port. "La confiscació és perfectament possible, si bé encara no s'ha donat", confia l'alt funcionari, qui ha calculat en "una mica menys d'una desena" els vaixells de luxe susceptibles de ser aprehesos. La setmana passada les autoritats monegasques van bloquejar per precaució un atribuït al milionari rus Serguei Galitsky, propietari del club de futbol Krasnodar.
A Mònaco també hi viuen prop de 150 ucraïnesos, i segons el ministre d'estat "de moment, no hi ha hagut incidents importants, a part d'alguna discussió acalorada. Estem habituats a viure junts". D'altra banda, el propietari del club de futbol AS Mònaco, el rus Dmitri Rybolovlev, qui es va enriquir en els anys 90 i la primera dècada d'aquest segle amb la compra d'empreses estatals russes, entre elles la de fertilitzants Uralkai. Va delegar la presidència l'any 2019 a un altre rus, Oleg Petrov, que no és una figura pròxima a Putin. Per a mostrar la seva distància amb Moscou Rybolovlev ha anunciat aquest dimecres que farà donatius a la Creu Roja per a pal·liar la situació humanitària a Ucraïna. Segons detalla EFE, l'oligarca no es troba en la mira de les autoritats europees ni estatunidenques i no pretén posar a la venda el club que va comprar en 2011.