Benjamin Netanyahu ha assegurat que ja "hi ha una data" per a la invasió de Rafah, en el sud de la Franja de Gaza —on milers de palestins s'hi han intentat refugiar després de l'inici de la guerra—. En un vídeo d'aquest dilluns, el primer ministre d'Israel ha explicat que ha rebut informació detallada sobre les negociacions indirectes amb Hamàs al Caire per assolir un acord d'alto el foc i l'alliberament dels ostatges a l'enclavament palestí. Tanmateix, Netanyahu ha asseverat que la victòria "requereix entrar a Rafah i eliminar els batallons terroristes". "Ocorrerà: hi ha una data", ha dit, sense especificar quan serà.

El primer ministre hauria respost així a les crítiques dels seus socis ultradretans al govern, Itamar Ben Gvir i Bezalel Smotrich —que en les últimes hores havien amenaçat el dirigent davant dels avenços en les negociacions i la retirada de tropes israelianes al sud de la Franja—. "Si Netanyahu decideix finalitzar la guerra sense un assalt ampli a Rafah, no comptarà amb el mandat per servir com a primer ministre", ha arribat a dir Ben Gvir, líder del partit Poder Jueu i ministre de Seguretat Nacional.

D'altra banda, una font de Hamàs ha confirmat a Efe que han rebut una proposta d'acord, que inclou el retorn de desplaçats a campaments de refugiats a Gaza i no pas a les seves llars. "Creiem que l'ocupació (Israel) està intentant guanyar temps fingint que fan ofertes serioses", ha criticat la font, que ha destacat que el grup no acceptarà cap acord que no contempli un alto el foc que condueixi a la fi de la guerra, que permeti els desplaçats tornar a les seves llars i la retirada total de les forces israelianes, a més d'un augment substancial de l'ajuda humanitària. Sigui com sigui, els líders de Hamàs a Gaza discutiran la proposta abans de donar una resposta definitiva.

Les declaracions de Netanyahu han arribat després que l'exèrcit israelià anunciés diumenge al matí que ha retirat totes les tropes terrestres del sud de la Franja, cosa que va agitar una incògnita important: saber si Israel durà a terme la gran ofensiva sobre Rafah. Des del febrer, el primer ministre ha advertit sobre la imminent incursió militar a la ciutat que fa frontera amb Egipte, on viuen 1,4 milions de palestins desplaçats per la guerra —i, suposadament, quatre batallons de Hamàs—. La retirada parcial ha fet aflorar els dubtes sobre quan arribarà l'operació militar, si és que s'acaba produint. Aquest dilluns, Netanyahu ha assegurat que arribarà: "Hi ha una data".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!