Benet XVI es troba greument malalt per una infecció d'herpes zòster a la cara des del seu retorn a Roma a finals de juny després de visitar a Ratisbona el seu germà, l'arquebisbe Georg Ratzinger, qui va morir el passat 1 de juliol, segons ha informat el Passauer Neue Presse que cita el biògraf del papa emèrit.

Segons el biògraf Peter Seewald, que dissabte passat va lliurar al Papa emèrit la seva biografia, de 93 anys, es troba en un estat extremadament delicat, encara que durant la seva trobada Benet es va mostrar optimista malgrat la seva malaltia, assenyala el diari. Seewald explica que Benet XVI raona i manté la memòria, encara que la seva veu pràcticament és imperceptible, i que el papa emèrit va declarar que si recupera forces, possiblement torni a escriure unes línies.

Seewald també ha confirmat que el testament espiritual del Papa emèrit ja està redactat i es farà públic després de la seva mort. Al testament, Ratzinger expressa el seu desig de reposar a l'antiga tomba del seu predecessor, Joan Pau II, a la cripta de Sant Pere. Actualment, Joan Pau II reposa en una capella lateral al costat de La Pietat de Miguel Ángel a la Basílica de Sant Pere.

Seewald i Benet XVI han publicat conjuntament quatre llibres d'entrevistes amb una tirada internacional de tres milions d'exemplars. La de Seewald és la biografia més àmplia i detallada del papa emèrit, va per la tercera edició després de la seva publicació aquest any i ja està previst que es tradueixi a uns altres deu idiomes.

Què és l'herpes zòster?

L'herpes zòster és el virus responsable l'agent responsable tant de la varicel·la com de l'herpes zòster. Normalment, el primer contacte amb aquest virus ho tenim en la infantesa i es manifesta clínicament com una varicel·la.

Passada aquesta infecció, el virus migra per les terminacions nerviosos des de la pell cap al gangli i allà queda latent, reapareixent a la pell en determinades situacions donant lloc al denominat herpes zoster. Si aquest herpes apareix, generalment es resol de forma espontània en una o dues setmanes, encara que en alguns pacients pot persistir una neuràlgia postherpètica de durada variable.

Els símptomes més habituals de l'herpes són la sensació de picor o dolor a la pell, en el cas del Papa emèrit a la cara, sensació de coïssor i l'aparició de vesícules.

De cara al pronòstic de la infecció, normalment no dura més de dues setmanes, encara que pot variar. Encara que, en pacients immunodeprimits hi ha el risc que el virus es generalitzi i pugui arribar a afectar a afectar a altres òrgans i llavors el pronòstic empitjora.

A més, l'herpes zòster és una malaltia contagiosa i durant la seva durada ha d'evitar-se el contacte amb persones que no hagin estat en contacte amb el virus prèviament.