Unes 50.000 persones, segons les autoritats, han sortit aquest diumenge pels carrers de Brussel·les per protestar contra les mesures més estrictes contra la covid introduïdes pel govern belga per frenar la quarta onada de la pandèmia. És la manifestació més multitudinària que s'ha donat en els darrers mesos a la capital belga. El que semblava una marxa pacifica pels carrers de la ciutat s'ha convertit en un fort enfrontament contra la policia. Les protestes han esclatat prop de la seu de la Unió Europea quan la policia hi ha hagut d'utilitzar canons d'aigua i gasos lacrimògens per fer retrocedir els manifestants que llançaven llambordes i petards. L'origen de la violència a les protestes s'ha produït quan un grup s'ha desviat de la ruta prèviament acordada pels organitzadors i les autoritats de la ciutat. Uns pocs milers de manifestants han començat a llançar focs artificials i altres projectils als oficials i també han incendiat diversos objectes, des de contenidors fins a galledes d'escombraries.

Vandalisme 

Els participants a la desfilada portaven pancartes en les quals criticaven el primer ministre Alexander De Croo així com el passi sanitari, obligatori per accedir a molts llocs. Els organitzadors, inclosa la Manifestació Mundial per la Llibertat i els moviments Europeus Units per la Llibertat, havien convidat els manifestants d'altres països europeus a participar aquest diumenge. Les banderes holandeses, poloneses, franceses i romaneses eren visibles durant tota la marxa. Les manifestacions contra el certificat sanitari -necessari per accedir a restaurants i esdeveniments culturals en particular- s'estan produint regularment des de fa diverses setmanes a la capital belga. Algunes de les concentracions anteriors ja havien estat marcades per enfrontaments amb la policia, però mai tan forts com les que s'han produït aquest diumenge. 

Aquesta manifestació arriba quan alguns governs estan avançant cap a una reducció de les restriccions sanitàries, malgrat la persistència de la variant òmicron que està provocant un nombre rècord de contagis. Òmicron és ara dominant a la Unió Europea i a l'Espai Econòmic Europeu, segons va anunciar divendres l'agència europea de salut. Segons ha detallat la ràdio francesa RTL, un grup de manifestants emmascarats han trencat una finestra a l'entrada de la seu d'Afers Exteriors de la UE. L'abast total dels danys causats pels disturbis és encara impossible de conèixer, no obstant això, les imatges de vídeo que circulen per les xarxes socials mostren als manifestants destrossant automòbils, aparadors, mobiliari urbà i propietat privada. 

Continuen després de la manifestació 

Cap a les cinc de la tarda, els antiavalots han evacuat el parc del Cinquantenaire. Però els atacs dels manifestants cap a la policia no s'ha aturat aquí. Qualsevol vehicle policial que s'acostava massa a la multitud ha estat atacat. Mentrestant, els manifestants han incendiat els contenidors d'escombraries i han separat palets de fusta i materials de construcció per aixecar barricades. A l'inici del vespre, la policia, després de repel·lir els amotinats amb un canó d'aigua i gasos lacrimògens, ha aconseguit dispersar completament la multitud. 

 

Fins al moment s'han comptabilitzat més de 40 detinguts, 3 policies ferits i innumerables danys materials, impossibles de comptabilitzar a hores d'ara. L'alcalde de Brussel·les, Phillipe Close, ha condemnat enèrgicament els disturbis i ha demanat a la policia que analitzi les imatges de les càmeres de vigilància per a identificar als perpetradors. D'altra banda, els organitzadors de la manifestació s'han pronunciat en contra dels disturbis que han seguit al que pretenia ser una protesta pacífica. “Junts per la llibertat, volíem formar una gran família per a defensar junts la democràcia. Estem orgullosos d'haver unit a tanta gent. No obstant això, no donem suport a la violència que ha tingut lloc avui i ens distanciem d'ella”, ha dit la portaveu dels organitzadors, a l'Agència de Notícies Belga.