La Força Aèria dels Estats Units ja ha presentat el seu últim avió bombarder furtiu, anomenat B-21 Raider, que se situa com l'aeronau més sofisticada avui en dia. Es tracta del primer avió de combat fabricat pels Estats Units en més de trenta anys i les forces estatunidenques esperen incorporar fins a sis aeronaus d'aquest model durant els pròxims mesos. Aquest aparell neix per donar resposta a un possible conflicte armat amb la Xina, on els B-21 Raider jugarien un important paper. De fet, els avions estan dissenyats per resistir a llargs vols i compten amb una gran capacitat de combat que els permetria fer gran part dels atacs. Segons ha detallat el fabricant, Northrop Grumman, el nou bombarder furtiu està equipat "per a penetrar les línies de defensa aèria enemigues i dur a terme atacs en qualsevol part del món". És per això que l'aeronau té capacitat per transportar armament convencional, així com nuclear. 

L'acte de presentació d'aquest bombarder furtiu es va fer el passat divendres a la Planta 42 de la Força Aèria a Califòrnia (Estats Units), on els assistents van poder veure per primera vegada com és el B-21 Raider, que té un cost de 692 milions de dòlars. La seva creació ha de permetre al Pentàgon modernitzar les seves forces bèl·liques i, de fet, aquesta era la seva premissa bàsica quan es va anunciar el 2015. "Necessitàvem un nou bombarder per al segle XXI que ens permetés enfrontar amenaces molt més complicades, com les amenaces que temem enfrontar algun dia de la Xina o Rússia", va assegurar Deborah Lee James, secretària de la Força Aèria.

b-21 raider estats units avió bombarder / Northrop Grumman
El B-21 Raider, el bombarder furtiu presentat aquest divendres / Foto: Northrop Grumman

El B-21 Raider, un bombarder furtiu "indetectable"

L'aeronau té una estètica exterior similar al B-2, un bombarder dels Estats Units encara actiu, però a dins les similituds "desapareixen", segons va apuntar la directora general de Northrop Grumman, fabricant del B-21 Raider. "La forma en què opera internament és extremadament avançada en comparació amb el B-2 perquè la tecnologia ha evolucionat molt", va detallar la directora. Una de les característiques més destacades d'aquest avió de combat és la dificultat a l'hora de detectar-lo, gràcies als materials de revestiment de l'aeronau. "En aquest avió s'han invertit 50 anys d'avanços en tecnologia per a baixa detecció", va assegurar el secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin. "Fins i tot els sistemes de defensa aèria més sofisticats tindran dificultats per a detectar un B-21 Raider al cel", va afegir. En aquest sentit, la directora general de Northrop Grumman va apuntar que els enemics "sentiran" el bombarder furtiu, "però realment no el veuran".