Els satèl·lits britànics i dels EUA han mostrat que el monumental comboi rus de 64 quilòmetres de llargada que anava cap a la capital d'Ucraïna, Kíiv, fa dies que no es mou, segons ha informat la BBC. La columna inclou vehicles blindats, tancs i artilleria remolcada. Inicialment es va pensar que el comboi, que sempre és una operació militar arriscada per la seva dificultat de protecció, era part d'una ofensiva llampec contra la capital ucraïnesa. Però el comboi, a la pràctica, es mou molt poc. "En una actualització d'intel·ligència aquest dijous al matí, el Ministeri de Defensa del Regne Unit ha indicat que la columna ha fet pocs progressos perceptibles en més de tres dies i es manté a més de 30 quilòmetres de Kíiv", ha afirmat l'emissora. Segons els analistes britànics, s'han produït tres causes que expliquen la fallida de l'operatiu: d'una banda, haurien aparegut problemes logístics, que se sumen a avaries mecàniques i problemes d'embús. "Es diu que hi ha escassetat d'aliments i combustible, i hi ha informes que assenyalen que també poden ser un problema els pneumàtics de mala qualitat i el mal manteniment", apunta.

El general Richard Barrons, antic comandant de les forces conjuntes del Regne Unit, parla de "fallada logística" a l'hora de subministrar combustible, menjar, recanvis i pneumàtics. I que també s'han detectat comunicacions en xarxes obertes, que també serien motivades perquè fallen altres sistemes més reservats. Per la seva banda, el Pentàgon apunta també un altre factor que dificulta l'avanç del comboi, que seria la resistència ucraïnesa, superior a l'esperada. Això afectaria la moral de la tropa, segons aquesta anàlisi. Un oficial de defensa nord-americà va dir dimarts als periodistes que hi ha indicis de problemes de moral en l'exèrcit rus, "que utilitza un gran nombre de soldats reclutes. No tots eren... ni tan sols conscients que serien enviats a una operació de combat", va dir l'oficial, al·ludint al fet que quan van sortir de casa anaven a unes maniobres.

Segons Barrons, Ucraïna no té capacitat aèria per destruir un comboi d'aquesta mida tan gran. Disposa només d'una petita capacitat aèria i sobretot de l'ús de drons de fabricació turca, amb els quals ataca els objectius mòbils russos. "Han estat bons atacant el comboi per davant i els costats", ha dit, però qualsevol dany que intentessin causar des de l'aire seria massa localitzat. Alguns comentaristes han suggerit que l'OTAN hauria de considerar la destrucció del comboi, però això seria una escalada important que posaria en risc una guerra entre dues potències nuclears. Els governs occidentals han dit repetidament que no tenen cap intenció d'implicar-se amb soldats en el conflicte.