El president de França, François Hollande, ha expressat la seva solidaritat amb Bèlgica pels atemptats gihadistes, però ha advertit que l’efecte dels atacs transcendeix el país de la diplomàcia europea: “El terrorisme ha colpejat Bèlgica però l’objectiu és Europa. Som davant una amenaça global que necessita respostes globals”. Hollande ha apel·lat a la responsabilitat dels socis europeus, i ha llançat un missatge de solidaritat amb els belgues: “França i Bèlgica estan unides per l’horror. Els oferim tot el suport indispensable”.

El condol d’Hollande ha precedit un discurs amb un alt contingut polític que reforça la posició francesa de mà dura en la lluita contra el terrorisme global, marcada pels punyents atemptats del 2015 a París. “Tots som conscients que això ens afecta a tots. Necessitem la unitat de tots els països que volen actuar contra el terrorisme”, ha apuntat Hollande.

França pica el crostó als socis europeus

El president ha reclamat als socis comunitaris un compromís sense matisos en la lluita contra la gihad. Hollande ha dit que és indispensable que les forces de seguretat dels diferents països comparteixin la informació; que s’apliquin les polítiques i acords presos en la matèria. En aquest punt, Hollande també ha insistit en la importància de sumar-se a les operacions militars que es fan a Síria i l’Iraq. França hi participa, però aquesta qüestió genera controvèrsia entre els diferents països de la Unió Europea que tenen diferents posicionaments. Fins i tot, n’hi ha que obertament rebutgen participar en aquestes operacions. “La guerra contra el terrorisme requereix sang freda i determinació. Perquè serà llarga”, ha dit.

Quatre mesos d’estat d’excepció

Les decisions i manifestacions del Govern francès estan marcades pels atemptats de Charlie Hebdo i del 13 de novembre d’aquest any al centre de París. Des d’aleshores, França viu en un estat d’excepció, amb tot el que implica. També el fràgil equilibri entre seguretat, democràcia i drets individuals. El Govern francès ha assegurat que aquest control ha donat fruits: en només quatre mesos, s’ha contrastat la identitat de sis milions de persones que intentaven entrar a territori francès i a 10.000 se’ls ha denegat l’accés. Una línia en què ja han confirmat que seguiran treballant.

Després dels atemptats de Brussel·les, França ha anunciat que hi haurà més presència policial als carrers i espais públics, s’intensificaran els escorcolls i les identificacions, s’exigirà portar el document d'identitat per utilitzar el transport públic i s’incrementen en 1.600 els efectius militars i policials per controlar les fronteres.

La col·laboració policial entre França i Bèlgica s’havia intensificat després dels atemptats del 13N però no ha estat suficient per poder evitar un nou atac. Les autoritats desvinculen la captura de Salam Abdeslam, un dels cervells i autors dels atemptats del 13N a París, dels atacs a Bèlgica, malgrat que la policia el va detenir divendres a Brussel·les.     

La Unió que no camina al mateix pas    

França clama per una gran unió internacional contra el gihadisme, però no hi ha unitat entre la resta de socis de la UE. Però la lluita contra aquest tipus de terrorisme implica també abordar altres qüestions com el comerç d’armes internacional o la política i control de fronteres amb el drama dels refugiats bufetejant la consciència europea dia rere dia. Punts a tenir en compte a l’hora de plantejar qualsevol tipus d’acord o reflexió realista.