Desenes de persones han assaltat aquest dijous l'edifici de l'ambaixada de Suècia a Bagdad, seguint la crida de l'influent clergue xiïta iraquià Moqtada Al-Sadr per congregar-se davant de la missió diplomàtica i protestar per la crema de l'Alcorà ahir davant d'una mesquita a Estocolm. "Desenes de manifestants furiosos han irromput aquesta tarda a l'edifici de l'ambaixada de Suècia a Bagdad després que han assaltat la porta exterior de l'ambaixada i han entrat a l'edifici, però al cap d'una estona els manifestants s'han retirat de l'edifici sense que es produïssin danys", ha indicat a EFE una font de la Comandància de les Operacions de Bagdad.

Mitjans locals han difós les imatges dels manifestants, que alçaven una còpia de l'Alcorà, mentre intentaven entrar a l'edifici de la missió diplomàtica. D'acord amb l'agència oficial de notícies iraquiana, INA, "els manifestants han mostrat exemplars de l'Alcorà per confirmar l'orgull dels musulmans pel sagrat llibre i el rebuig del vergonyós acte que va tenir lloc a la capital sueca després que el govern permetés una manifestació el convocant de la qual va confirmar que cremaria una còpia de l'Alcorà sense ser dissuadit per les autoritats".

Diversos països àrabs, entre ells l'Iraq, han condemnat aquest acte que va ser autoritzat per la Justícia sueca apel·lant a la llibertat d'expressió, i el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Abulgueit, ha responsabilitzat aquest dijous Suècia per permetre la crema del llibre i ha advertit dels "resultats i conseqüències d'aquest atroç incident".

Un refugiat iraquià

Un refugiat d'origen iraquià, Salwan Momika, va cremar dimecres un exemplar de l'Alcorà davant una mesquita d'Estocolm, en el que va ser el primer acte d'aquesta mena autoritzat per la policia sueca després que els tribunals suecs han revocat recentment una prohibició anterior apel·lant a raons de seguretat. Amb la nova interpretació han primat la llibertat d'expressió. A l'acte hi van acudir unes 200 persones i va comptar amb forta presència policial. Va transcórrer sense incidents greus, encara que una persona va ser retinguda per la policia per dur una pedra a la mà.

L'autor de la crema de l'Alcorà, que va coincidir amb la jornada en la qual els musulmans celebren la festa del sacrifici, va assegurar que la seva intenció era criticar l'Islam. Després d'això, en to provocador, va posar cansalada sobre l'Alcorà —el porc és considerat un animal impur en l'Islam— i hi va calar foc.