El cinquè dissabte de mobilitzacions dels armilles grogues s'ha saldat amb incidents, però molt menys violents que els de setmanes anteriors. El centre de París estava bloquejat per milers de policies, que fins i tot duien vehicles blindats i canons d'aigua. Alguns manifestants, malgrat tot, han arribat fins a la zona dels Champs Élysées, però els grups no eren nombrosos: el govern francès els xifrava en tan sols un miler.

Incidents a Opera

Tot i que durant el matí la policia no ha carregat amb molta violència, a partir del migdia ha usat gasos lacrimògens a la zona d'Opera. Els manifestants han provocat incidents aïllats i han tancat l'estació de Saint-Lazare. No han faltat les identificacions ni les detencions, però han estat molt menys quantioses que les de les setmanes anteriors (al migdia hi havia mig centenar de detinguts). L'anunci per part de Macron de l'augment del salari mínim i altres mesures socials ha desincentivat els manifestants. Per altra banda, els esclats violents de les darreres setmanes també han provocat un cert rebuig de part dels ciutadans disconformes amb Macron, que han preferit quedar-se a casa.

Establiments oberts

Els comerciants parisencs estaven molt preocupats per la possibilitat que els incidents els obliguessin a tancar de nou en plena campanya de Nadal, però bona part dels locals del centre de París han estat oberts tot el dia, protegits per un ampli dispositiu policial.

Fora de París

Fora de París també hi ha hagut concentracions a les principals ciutats franceses. A molts llocs els piquets d'"armilles grogues" han bloquejat la circulació a cruïlles de carreteres i vies principals. A alguns llocs la policia ha anunciat que dissoldria les manifestacions no autoritzades (moltes mobilitzacions no compten amb el preceptiu permís ministerial). Però, fins a primera hora de la tarda, a la major part de ciutats els incidents havien estat menors, potser pel desplegament espectacular de forces policials.

Extensió internacional

Els "armilles grogues" han començat a expandir-se internacionalment. A més a més de les protestes a França, s'han començat a fer presents a Bèlgica i a Holanda. A Brussel·les, on els armilles grogues es manifesten per tercer cap de setmana, hi havia entre ells nombrosos membres de grups d'extrema dreta. La manifestació, que ha començat per la tarda, ha estat estrictament vigilada per les forces i cossos de seguretat. En els darrers dies el moviment de les armilles grogues també s'ha expandit a Montenegro, a Bulgària i fins i tot a Israel.

La frontera catalana, tancada

L'acció de les armilles grogues ha provocat el tancament de l'autopista A-9, la continuació de l'AP-7, entre El Volós i Perpinyà. Els manifestants primer han aplicat una "operació cargol", filtrant els cotxes i obligant-los a circular a poca velocitat, però més tard han tallat l'autopista amb una crema de neumàtics, el que ha provocat el tall de la via. L'AP-7 s'ha tallat ja a l'alçada de Figueres Nord, per evitar bloquejos. Els cotxes són desviats cap a la N-II i els camions són destinats a pàrquings.