Andorra ha trencat la seva neutralitat històrica respecte als conflictes. El cap del govern andorrà, Xavier Espot, ha confirmat que ha arribat a un acord amb l'executiu per adoptar mesures sancionadores contra empreses i particulars que diferents estats i organitzacions internacionals consideren que donen suport a "l'esforç de guerra rus". El país, que històricament no s'ha posicionat en les guerres, no disposa d'un marc jurídic que contempli la congelació d'actius a persones i empreses com contemplen les sancions econòmiques adoptades per la UE i altres organismes internacionals per "asfixiar" aquest esforç bèl·lic, ha assegurat Espot.

L'executiu andorrà se suma a les mesures proposades per la comunitat internacional, aquest dimecres el govern aprovarà un projecte de llei que donarà cobertura jurídica a aquestes restriccions. A més, serà tramitat d'extrema urgència perquè aquest mateix divendres el Consell General ho aprovi. Fins que estigui aprovat aquest paquet de sancions no es podrà saber l'impacte que tindrà, la implicació pràctica d'aquestes mesures en territori andorrà i que afecten al voltant de 700 persones físiques i 50 jurídiques.

Aquesta és la primera vegada que Andorra, que sempre havia mantingut una posició de neutralitat, se suma a l'adopció de mesures sancionadores en el marc d'un conflicte bèl·lic, i el fa des de la "convicció i de fer el que toca fer". En aquest sentit, Espot ha valorat que "a vegades cal fer sacrificis a curt termini per a obtenir victòries a llarg termini" i estar al costat d'altres països que defensen els mateixos valors. Així mateix, ha assenyalat que hi ha altres països que tradicionalment han mantingut una posició de no-alineament i neutralitat que en aquesta ocasió també han adoptat les mesures. En aquest punt, el cap de Govern d'Andorra ha manifestat que "hem de respondre presents a aquesta imatge i realitat d'unitat que està donant particularment Europa". D'aquesta manera, Espot ha considerat la possibilitat que el projecte de Llei que s'aprovarà demà per part del Consell de ministres pugui servir també per a establir un marc jurídic vàlid per a altres possibles futurs conflictes.

Dures sancions

Les sancions europees i d'altres països occidentals comencen a tenir efectes sobre l'economia russa. Aquestes van ser una de les primeres reaccions de la Unió Europea davant la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i, en les últimes hores, el ministre francès de finances, Bruno Le Marie, ha advertit que provocaran "l'enfonsament de l'economia russa", A més, s'ha mostrat convençut que les sancions contra Rússia estan sent eficaces. En una entrevista a l'emissora France Info, el ministre ha destacat que les mesures internacionals de congelació d'actius russos arribaran a afectar prop d'un bilió d'euros. "Lliurarem una guerra econòmica i financera total a Rússia", ha avisat Le Marie, assenyalant que el poble rus també en pagarà les conseqüències. 

Segons ha defensat el polític francès, aquestes mesures ja han començat a provocar efectes, ja que el ruble s'ha depreciat un 30% i el Banc Central de Rússia ha hagut de duplicar els seus tipus d'interès al 20%. Tot plegat encareix el finançament de les empreses i les seves reserves s'estan fonent "com la neu al sol". Tot i que les sancions funcionen, Le Marie no ha descartat anar més enllà i endurir-les, ja que s'està treballant en un reforçament si és necessari. Això es discutirà aquesta tarda en una reunió per videoconferència dels ministres d'economia del G7 i demà en una altra amb els de la Unió Europea: "Tots junts tenim un poder d'acció considerable".