Hu Xijin, l'editor del diari oficialista xinès Global Times, ha amenaçat la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-Weng a través de les xarxes socials. I ho ha fet posant l'exemple de l'estat espanyol com a estat repressor de l'independentisme. "Si fossis una líder separatista de la regió espanyola de Catalunya, a hores d'ara ja series a la presó. Així que estiguis agraïda pel fet de viure en llibertat a Taiwan, província xinesa", ha piulat Xijin, tot citant un missatge a Twitter d'Ing-Weng. 

tuit global times

Abans, la presidenta taiwanesa havia denunciat via Twitter el fet que Nicaragua, país amb el qual mantenien relacions diplomàtiques des de 1990, hagués decidit trencar els seus lligams amb el país asiàtic. "M'agradaria aclarir que mai no hi haurà prou pressió exterior per fer trontollar el nostre compromís amb la llibertat, els drets humans, l'estat de dret i les relacions amb la comunitat democràtica internacional com a força del bé", havia escrit Ing-Weng, fet que ha provocat la ira de Hu Xijin. L'editor del Global Times ha contestat la presidenta, advertint-la que "la 'democràcia' de la que parles no és una excusa per dividir el país".  

tuit presidenta taiwan

La resposta de Puigdemont 

El president Puigdemont, sempre pendent, ha estat un dels usuaris de Twitter que s'ha indignat davant aquesta resposta del periodista, i també ha volgut dir la seva. En el seu cas, ha denunciat el fet que el periodista hagi citat Espanya "com el model de 'democràcia' per reprimir el 'separatisme'. Aquesta és la manera com Beijing ha trobat per atacar la llibertat de Taiwan". El president ha anat més enllà amb les seves paraules i ha criticat la Unió Europea, definint-la com "l'única responsable de donar arguments al règim xinès autoritari". Així s'ha pronunciat a les xarxes amb un missatge escrit en anglès. 

tuit puigdemont taiwan

Josep Lluís Alay també ha reaccionat a aquest atac del periodista a la presidenta taiwanesa. El director de l'oficina del president Puigdemont ha citat el missatge de Hu Xijin, a qui ha definit com a "veu del règim dictatorial xinès", remarcant que ha amenaçat Ing-Wen amb la presó "tal com ha fet Espanya amb els líders independentistes catalans". Com Puigdemont, Alay també ha lamentat que "els valors europeus cotitzen ara mateix a l'alçada del betum gràcies a Espanya". 

tuit alay taiwan

Nicaragua i la Xina recuperen relacions 

Aquesta matinada, la Xina ha anunciat avui la represa de les relacions diplomàtiques amb Nicaragua després que aquest país trenqués els seus lligams amb Taiwan. Aquests estaven actius des de 1990. Ara Nicaragua ha reconegut el principi territorial "una sola Xina", que es proposa des de Beijing. El ministeri d'Exteriors xinès ha anunciat la signatura d'un comunicat conjunt que estableix, a partir d'avui mateix, el "reconeixement mutu" i el restabliment de relacions diplomàtiques "a nivell d'ambaixadors". 

Des de la Cancelleria xinesa expressen que la decisió de Managua és "l'elecció encertada, d'acord amb la tendència global i amb el suport del poble". "Xina agraeix profundament aquesta decisió", es pot llegir al document en què Beijing es compromet a "treballar amb Nicaragua per enfortir la cooperació amistosa en diferents àmbits, amb la finalitat de beneficiar tots dos països i els seus pobles". 

A la imatge principal, la presidenta de Taiwan / Twitter @iingwen