ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La tàctica de Rússia és amenaçar amb les armes nuclears al pur estil de la guerra freda. El cap de la Delegació de la Unió Europea a la Federació de Rússia, Markus Ederer, ha afirmat aquest dijous que les autoritats russes debaten la possibilitat d'utilitzar armes nuclears de manera “tàctica”, amb l'objectiu de desescalar el conflicte derivat de la invasió d'Ucraïna. Segons el diplomàtic, l'entorn de Vladímir Putin no planteja fer servir les armes i desencadenar un "armaggedon nuclear", sinó que l'estratègia és "demostrar que si l'enemic continua els seus avenços" aquestes armes "són una opció", ha dit en una intervenció a la Subcomissió de Drets Humans del Parlament Europeu.

Escalar per desescalar

Ederer s'ha referit així a la possible amenaça d'armes atòmiques per part del règim rus, encara que ha volgut deixar clar que la UE no té “agents d'intel·ligència” que puguin contrastar aquesta informació. Així i tot, el diplomàtic creu que s'ha produït un “canvi en la formulació de l'estratègia de seguretat russa”. A parer seu, "un dispositiu nuclear es pot emprar per aturar un atac convencional contra Rússia". Encara que sembli una contradicció, es tractaria d'una "doctrina d'escalar per desescalar el conflicte" i enrocar Occident com a la guerra freda. Amb tot, Ederer ha puntualitzat que desconeix si els russos recorreran a l'armament atòmic en aquesta guerra. Paral·lelament, diversos representants de Rússia ja han parlat d'armes nuclears en la setmana que fa que dura la invasió. En aquest sentit, el diplomàtic de la UE ha demanat tenir cura amb el llenguatge que emprem en aquesta crisi: “Les percepcions també afecten la realitat i hi ha percepcions que poden fomentar la idea que estem en guerra amb Rússia, i això pot ser una justificació per a continuar escalant”, va advertir.

Objectius russos

Ederer també ha afegit que si bé “l'agressió russa està paralitzada fins a un cert punt, però, a causa de la seva superioritat, els russos aconseguiran alguns dels seus objectius”. “El president rus no està disposat a quedar com un perdedor en el camp de batalla, així que la qüestió és com sortir d'aquesta dinàmica d'escalades. El que observem ara és el que es defineix com a dominació de l'escalada”. "En la nostra mentalitat europea no hauríem de subestimar el grau d'escalada al qual està disposat a arribar el president rus", ha advertit. De cara a negociar amb Moscou, el diplomàtic ha lamentat que alguns Estats membres hagin deixat d'expedir visats a ciutadans russos i ha demanat “revisar” aquesta situació i tenir en compte també a “els estudiants, el segment de població que busca la informació per internet i no pels mitjans oficials”. “Hi ha universitats europees que han començat a expulsar als seus estudiants russos. Això és un cras error. El que caldria fer és estendre el programa Erasmus de manera massiva, convidar a les noves generacions perquè vegin com vivim i com pensem”, ha defensat.