L'Associació Professional de Bancs i Entitats Financeres (Abef) d'Algèria ha anunciat el desbloqueig de les operacions bancàries amb l'Estat espanyol. La decisió arriba més de 50 dies després aquestes quedessin aturades a conseqüència de la suspensió del Tracte d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya després del gir diplomàtic que va fer el govern espanyol respecte al Sàhara Occidental, en donar suport d'autonomia del Marroc sobre el territori. "Tinc l'honor d'informar-los que, després de l'avaluació de la instrucció descrita en aquesta carta i en consulta amb els agents del comerç exterior afectats, les mesures de precaució esmentades ja no són necessàries", ha afirmat l'Abef en un comunicat. 

Per altra banda, el banc d'Algèria va emetre un altre comunicat en què va aclarir que "per a la domiciliació d'operacions de comerç exterior, correspon als bancs intermediaris autoritzats avaluar els riscos inherents, tenint en compte en particular la qualitat de les contraparts comercials, i fixar les mesures adequades per mitigar aquests riscos".

El desbloqueig de les operacions bancàries entre Algèria i Espanya permetrà reprendre les relacions comercials entre els dos països després de la mediació de la Unió Europea, que va avisar el govern algerià d'estar preparada a "fer front a qualsevol mena de mesura coercitiva" que prengués contra un dels seus Estats membre.

Ensurt amb el gas d'Algèria

El passat diumenge, una avaria en el costat espanyol del gasoducte Medgaz, que uneix Algèria amb l'Estat, ha forçat "una interrupció temporal del subministrament de gas cap a Espanya". En un primer moment, el record de Nord Stream va fer saltar les alarmes, però ràpidament es va informar que els equips tècnics espanyols estaven treballant intensament per a portar a terme les reparacions necessàries i "restablir el subministrament com més aviat millor". Les tasques de reparació han fet que el flux de gas sigui menor. 

Malgrat que es tracta d'una avaria, les relacions entre els dos països, especialment pel que fa al gas es troben en un punt delicat. El president de Sonatrach, Toufik Hakkar, ja va indicar a principis d'aquest mes que espera negociar la revisió dels preus del gas exportat d'acord amb "l'augment de preu del gas mundial", tot i que assegura que "l'està fent sense tenir en compte la naturalesa del soci". Tot plegat, pel sorprenent canvi de posició de l'Estat espanyol respecte al Sàhara. Les autoritats algerianes recriminen a les espanyoles la campanya empresa per intentar argumentar un gir polític que, segons han esgrimit, suposa una "violació de les obligacions jurídica, moral i política" de la qual segueix sent "potència administradora" del Sàhara Occidental.