L'exprimer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha estat absolt aquest dilluns de tretze delictes sexuals, inclòs un d'intent de violació, contra nou dones entre 2008 i 2014, quan va estar al capdavant del Partit Nacionalista Escocès (SNP) i del Govern regional.

El jurat popular del Tribunal Superior d'Edimburg, format per quinze membres, ha acordat declarar a l'expolític independentista "no culpable" de 12 dels càrrecs d'agressió sexual i ha dictaminat que un altre delicte no havia pogut ser provat.

Salmond, que durant el judici es va declarar innocent de totes les acusacions i les va titllar de "fabricacions deliberades amb un propòsit polític", s'enfrontava a un delicte d'intent de violació, una agressió amb temptativa de violació i onze agressions sexuals.

Delicte no progual

En concret, el jurat ha trobat "no provat" el delicte d'agressió sexual amb intent de violació contra una de les demandants, denominada Dona F, ja que per evitar la seva identificació, a cada denunciant se li va assignar una lletra. La dona en qüestió va acusar Salmond d'obligar-la a asseure's en un llit de Bute House -la residència oficial del ministre principal a Edimburg- posar-se a sobre d'ella, tocar-li les natges, les cuixes i els pits, besar-la repetidament i aixecar-li el vestit.

El sistema jurídic escocès permet tres deliberacions: culpable, no culpable i no provat, que a la pràctica és molt similar a un veredicte de no culpable.

Després que la jutgessa Leeona Dorrian li comuniqués la decisió del jurat, Salmond ha fet una escarida declaració als mitjans a les portes del tribunal, on ha agraït el suport dels seus familiars i amics, els missatges rebuts durant els dos anys que ha durat el procés i la feina del seu "brillant equip legal".

També ha afegit que el "malson" en el qual ell ha viscut els últims dos anys, "no és res" comparat amb la situació actual que s'està produint ara a causa de l'epidèmia del coronavirus. "La gent està morint i molts més moriran. El meu gran consell és que torneu a casa, que aquells que puguin es cuidin de les seves famílies i que Déu ens ajudi tots", va indicar.