El Japó ha hagut d'activar l'alerta per tsunami després que un terratrèmol de magnitud 7,3 a les costes de Fukushima Miyagi, hagi sacsejat el nord-est del país. El sisme s'ha produït a les 23:36 hora local (15:36 a Barcelona), a una profunditat de 60 quilòmetres, segons ha informat l'Agència Meteorològica del Japó. Aquest mateix servei ha hagut d'alertar sobre un possible tsunami en la zona més afectada, que s'espera que tingui fins a un metre d'altura. El principal terratrèmol ha estat precedit d'un altre sisme de menor intensitat, i ha assolit el nivell sis-alt en l'escala japonesa (d'un màxim de set), que té en compte l'agitació en la superfície i les zones afectades, més que la intensitat del tremolor. Precisament aquesta setmana tot just fa onze anys del tsunami, precedit d'un terratrèmol, que va colpejar la mateixa zona de l'illa i que va desencadenar en un accident nuclear de la planta de Fukushima I. Segons els mitjans japonesos, un tren bala hauria descarrilat, encara que cap dels 96 passatgers han resultat ferits.
 

Terratrèmol

A banda del nord-est, el sisme s'ha fet notar amb força a altres zones de l'est i del centre del Japó, entre elles Tòquio, on ha arribat al nivell quatre en l'escala sísmica japonesa. L'operadora de la central nuclear de Fukushima Daiichi, en procés de desmantellament des de la crisi nuclear desencadenada pel gran terratrèmol i el tsunami de març de 2011, analitza en aquests moments si s'ha produït algun desperfecte pel terratrèmol, així com en altres instal·lacions atòmiques pròximes. El sisme ha causat talls elèctrics en la localitat de Soma, a Fukushima, en diverses zones de Tòquio i en les prefectures veïnes de Kanagawa, Chiba i Saitama.  Diverses línies ferroviàries d'alta velocitat han estat interrompudes en el nord-est del país, mentre que també s'han tancat per precaució diversos trams d'autopistes, així com l'aeroport toquiota de Haneda. Per la seva banda, el primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha convocat una reunió d'emergència per coordinar el seguiment de la situació i analitzar possibles danys.

Onze anys de Fukushima

Després que el 2011 un tsunami colpegés la costa del Japó provocant milers de baixes i el gran accident nuclear de la central Fukushima Daiichi, la zona al voltant de la central va quedar deshabitada per culpa de la seva radioactivitat. Durant l'última dècada les autoritats nipones han treballat per descontaminar la zona d'exclusió i progressivament alguns habitants ha anat retornant a les ciutats que envolten la central. Ara, el municipi més pròxim es prepara per rebre de nou els supervivents d'aquesta catàstrofe. Des d'aquest dijous el govern japonès permet pernoctar a la ciutat de Futaba. L'ordre d'evacuació sobre la zona de Fukushima segueix vigents des de fa més d'una dècada i s'ha anat retirant d'alguns pobles i ciutats gradualment. Com tota la gestió del desastre nuclear ha estat a poc a poc i molt vigilada. Ja fa temps que es podia accedir a Futaba, però ara es podrà fer nit. En altres paraules, s'està més a prop de recuperar la ciutat que van perdre fa anys. Tant és així que es preveu que l'ordre d'evacuació s'aixequi definitivament el mes de juny d'aquest 2022