El govern d'Alemanya respon a Polònia dona per tancada la qüestió de les reparacions per la Segona Guerra Mundial. Aquest dijous, el govern polonès va emetre un informe coincidint amb l'aniversari de la invasió del país en el qual reclamaven més d'un bilió d'euros al país en reparacions pels danys causats pels nazis. Aquest divendres, Berlín ha replicat que, si bé el sofriment i la destrucció perpetrada a Europa durant la Segona Guerra Mundial mai no es podrà reparar, "la postura del Govern respecte a les demandes de reparacions no ha canviat. Des del punt de vista del Govern, aquesta qüestió està tancada", ha declarat en una roda de premsa ordinària el portaveu d'Exteriors alemany, Christofer Burger.

Polònia no ha reclamat oficialment

En les seves declaracions, el portaveu ha afegit que, de totes les maneres, l'Executiu alemany "ha pres nota" de l'informe presentat ahir pel líder del partit governamental polonès Llei i Justícia (PiS), Jaroszlaw Kaczinski, que estima en més de 6 bilions de zlotys (uns 1,35 bilions d'euros) els danys causats per la invasió nazi de Polònia. Amb tot, ha precisat que més enllà d'aquest informe, de moment el Govern alemany no ha rebut "una reivindicació oficial de reclamació" per part de Varsòvia. En explicar per què a Berlín donen el tema per tancat, Burger ha insistit que en el pla jurídic, la qüestió sí que està tancada i ha recordat que el 1953 Polònia va confirmar la seva renúncia a noves reparacions, fet que ha reafirmat des de llavors diverses vegades. El 1953, el govern comunista de Polònia va signar una declaració en la qual renunciava a les reclamacions de reparació independents d'Alemanya, declaració que després fou confirmada pel primer govern democràtic de Tadeusz Mazowiecki (1989-1991), i els governs de Leszek Miller (SLD) el 2004, i Beata Szydlo (PiS) el 2017, del mateix partit que mana ara. L'any 1945 es va acordar que se suposava que Polònia rebria el 15% de les reparacions rebudes per l'URSS (que avui serien 24.400 milions d'euros).

"La responsabilitat d'Alemanya mai es tancarà"

D'altra banda, el portaveu d'Exteriors ha volgut deixar clar que "per descomptat, la responsabilitat que té Alemanya pels crims comesos durant la II Guerra Mundial mai es tancarà", quelcom que és "absolutament clar des del punt de vista polític i moral". "Aquestes qüestions en aquest aspecte mai quedaran tancades", ha reiterat. En aquest sentit, ha posat l'èmfasi en la importància per al govern alemany de "mantenir viu a Alemanya el record" d'aquesta responsabilitat en l'"incalculable sofriment" causat a Polònia en el marc de la II Guerra Mundial. Burger s'ha remès en aquest aspecte a la resolució aprovada pel Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany, l'octubre de 2020 per a la creació d'un centre de documentació sobre "La II Guerra Mundial i l'ocupació alemanya a Europa" i d'un "Lloc per a la memòria i la trobada amb Polònia", per als quals encara es busca una ubicació a Berlín.