La divisió entre els països membres de la Unió Europea (UE) per marcar un topall en el preu del gas continua. La majoria d'estats demanen mesures intervencionistes, similars a l'excepció ibèrica que actualment s'aplica a Espanya i Portugal, mentre que un bloc liderat per Alemanya i els Països Baixos, alineats amb la Comissió Europea, consideren que aplicar aquestes mesures pot desestabilitzar els mercats i posar en perill el subministrament de l'hidrocarbur. La Comissió s'ha reunit aquest dimarts a Luxemburg per debatre un document orientatiu que presenta els avantatges i inconvenients d'aplicar l'excepció ibèrica a la resta de la UE. Entre els desavantatges que presenten aquestes mesures, destaca la possibilitat de fugues d'electricitat subsidiada per la UE a tercers països, que els estats membres amb molt gas no guanyarien pràcticament res i es podria incrementar el seu consum. 

Desacord pel topall al preu del gas 

El ministre txec d'Indústria, Jozsef Síkela, ha assegurat en roda de premsa que "està clar que alguns estats membres i la Comissió no creuen que l'excepció ibèrica sigui el camí pel qual avançar i ofereixen un enfocament alternatiu". Segons Síkela, per avaluar-ho "adequadament" son necessaris "més detalls, propostes legals concretes i un estudi d'impacte". "Hi ha qui diu que uns preus del gas molt baixos podrien desincentivar consumir menys gas. M'encantaria haver de fer front a aquesta situació. Crec que la partida encara no ha acabat", ha afegit. La comissaria europea d'Energia, l'estoniana Kadri Simson, no ha donat una resposta clara a les qüestions més polèmiques i ha assegurat que ja s'ha demostrat abans que es poden "proposar paquets legislatius en dies", en ser preguntada sobre si la Comissió pot presentar una proposta legal. Per la seva part, la ministra de Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera, ha mostrat la seva satisfacció en sortir de la reunió, encara que ha reconegut que s'han fet "pocs avenços concrets".

A l'espera de la reunió de la UE el 24 de novembre

Després de la reunió, fonts comunitàries han precisat que l'Executiu no té previst fer cap proposta legal per impulsar un topall al preu del gas abans del dia 24 de novembre, quan es tornarà a reunir de manera extraordinària. Segons ha informat EFE, en aquesta trobada esperen que hi hagi més consens i poder presentar aquests projectes de legislació. A més a més, el 15 i 16 de desembre hi ha programada una cimera dels líders, mentre que el dia 19 del mateix mes se celebrarà un altre consell de ministres d'Energia. "Espero no espatllar el Nadal a ningú", ha dit el ministre txec. En la trobada del pròxim 24 de novembre, els Vint-i-set debatran la imposició del topall al preu del gas. En un document presentat aquest dimarts als ministres d'energia de la UE, han detallat que es plantejaria un límit que se situaria entre els 100 i els 120 euros per MWh, per sobre els 48,8 euros fixats a la península ibèrica.