"Va ser un error suspendre el servei militar obligatori", aquesta frase pronunciada fa dies pel nou ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, va donar el tret de sortida a un debat que feia temps que es palpava a la societat alemanya. S'ha de recuperar el servei militar obligatori? La pregunta està calant en una Alemanya marcada per la invasió d'Ucraïna, la inflació i l'augment de la despesa militar. 

Segons informa El País, entre els principals defensors de la mesura es troben els sectors més conservadors i el mateix exèrcit, que defensen que, actualment, Alemanya no compta amb prou soldats per defensar-se. Tot i això, no es tracta pas de la posició majoritària, perquè cap dels grans partits (exceptuant la reflexió del ministre Pistorius) no s'han decantat per aquesta opció. 

Els experts tampoc es mostren convençuts que aquesta pràctica sigui beneficiosa per al mateix exèrcit alemany. "No crec que es restableixi la mili: costaria molts diners i necessitaria personal que ja no tenim. En general, hi ha consens en l'àmbit polític que tornar al que hi havia no és factible, i no és l'objectiu", ha delerat a El País la investigadora a l'àmbit de la defensa a l'Institut Alemany d'Afers Internacionals i de Seguretat (SWP) Pia Fuhrhop. 

Més d'una dècada sense mili 

Des de l'any 2011, la mili està suspesa de forma indefinida després de 55 anys en funcionament. Tanmateix, fins i tot abans, el reclutament voluntari a l'exèrcit alemany ja estava de capa caiguda. Segons el mitjà DW, des de fa dues dècades l'exercit ha passat de més de 317.000 soldats a uns 183.000. Hi ha una minoria de veus alemanyes que plantegen solucionar aquesta disminució de personal militar amb el servei obligatori, però un gran nombre de veus contràries s'han alçat els darrers dies.

Fins i tot el ministre de Defensa ha fet un pas enrere respecte a les seves declaracions inicials. Pistorius ha apuntat que no és una mesura útil per al curt termini, però s'ha mostrat obert a discutir-la. Més taxatius han estat des del Ministeri que lidera: "el Ministeri no està considerant reintroduir el servei militar obligatori".

Altres membres de l'Executiu alemany es desmarquen de les posicions del seu company de govern. Per exemple el ministre de Justícia, Marco Buschmann, apunta: "Els joves ja han patit força amb la pandèmia". Per ara tot plegat s'està reduint a una discussió teòrica que no sembla que faci el pas a la pràctica, tot i que, tampoc es pot descartar, ja que en moments de crisi els discursos bel·licistes floreixen amb facilitat.