S'obre una nova pàgina. Un tribunal alemany ha condemnat un ex alt comandament dels serveis secrets sirians a cadena perpètua per tortures en el primer judici internacional contra els presumptes responsables dels crims comesos pel règim de Bashar al-Assad. Una decisió històrica que assenta un precedent per futurs judicis.

L'Audiència Territorial de Coblença ha declarat culpable l'excap de la unitat d'investigació de la presó del departament de seguretat 251, Anwar Raslan (de 58 anys), de cometre crims contra la humanitat "en forma d'assassinat, tortura, privació greu de llibertat, violació i agressió sexual". Concretament, el tribunal l'ha considerat culpable d'assassinat en 27 casos; de lesions físiques greus, en 25; de violació particularment greu i agressió sexual, en dos; de privació de llibertat de més d'una setmana, en catorze; de segrest, en dos; i d'abusos sexuals de presos, en tres.

Una esperança per les víctimes

El judici s'ha celebrat basat en el principi de la justícia universal, al qual Alemanya es va adherir l'any 2002. Es tracta d'un procediment que pot assentar precedent per a la rendició de comptes que demanden governs i activistes pels crims del règim sirià durant la guerra civil. "Aquest veredicte és només el principi i tenim un llarg camí al davant", ha dit Ruham Hawash, supervivent sirià de la presó i part de l'acusació particular en l'actual procés. En un comunicat emès pel Centre Europeu de Drets Humans i Constitucionals (ECCHR), ha afegit que "aquest judici i la decisió d'avui són una primera passa cap a la llibertat, la dignitat i la justícia". Així mateix, ha assenyalat que el veredicte és "important per tots els sirians que han patit i que encara pateixen els crims del règim d'Al-Assad". "Ens demostra que la justícia no hauria i no ha de quedar en un somni per nosaltres", ha afirmat.

El secretari general d'ECCHR, Wolfgang Kaleck, ha subratllat que la condemna de Raslan "mostra el que pot aconseguir el principi de la justícia universal, malgrat totes les limitacions de la justícia criminal internacional". En aquest sentit, ha remarcat que aquesta mena de procediments són freqüentment "l'última esperança per les víctimes dels crims més greus" i que la decisió judicial "crea una base sòlida" per futurs judicis. Igualment, ha afegit que si bé tractar en tercers països crims comesos a Síria "no és ideal", sí que és "possible" i constitueix "un deure cap els afectats".

Una base per futurs judicis

L'Audiència Territorial de Coblença ja va condemnar el febrer de 2021 l'exmembre de la intel·ligència militar siriana Eyad Alghareib a quatre anys i mig de presó per complicitat en tortures sistèmiques, que el tribunal va poder provar en trenta casos. Els processos contra Raslan i Alghareib, oberts el 23 d'abril del 2020, són els primers en els quals Alemanya aplica el principi de la justícia universal contra els crims comesos a Síria. El judici contra Alghareib es va disgregar del de Raslan, la condemna del qual ha confirmat per primer cop que els crims a Síria equivalen a crims contra la humanitat.

Així, les diligències prèvies del fiscal federal general i l'obtenció de proves davant del tribunal de Coblença són "una valuosa base" pel pròxim procés sobre Síria, segons Amnistia Internacional. Aquest següent procediment ha de començar el 19 de gener contra un metge sirià davant l'Audiència Territorial de Frankfurt, acusat d'haver torturat i causat greus danys físics i psicològics entre els anys 2011 i 2012 a presos identificats com membres de l'oposició al règim d'Al-Assad tant en l'hospital militar d'Homs com en la presó de la intel·ligència militar. 

 

Imatge principal: Una familiar de víctimes del règim sirià, a les portes de l'Audiència Territorial de Coblença (Alemanya) / Efe