Les restriccions per la covid s'estenen per Europa. Alemanya restringirà festes, reunions i actes públics a tota la població, també entre els vacunats, davant la perspectiva que la variant òmicron serà dominant en el país d'aquí a unes setmanes. Les restriccions actuals, orientades a les persones no immunitzades, es mantindran de cara al cap de setmana de Nadal. Però, a tot tardar, el 28 de desembre ja hi haurà límits estrictes en les reunions, els grans esdeveniments seran sense públic i es tancaran tant les discoteques com els clubs i les sales de ball.

El nou canceller, Olaf Scholz, ha advertit aquest dimarts que el país quedarà en "qüestió de setmanes" sota el domini d'òmicron, tal com ja ha passat en el Regne Unit o Dinamarca. Ho ha fet després d'una reunió mantinguda amb els líders dels poders regionals, coneguts com a Länder o estats federats. Davant d'aquesta previsió, les reunions quedaran limitades a un màxim de deu persones (sense comptar menors de catorze anys), mentre els experts de referència del país intenten accelerar la campanya de la vacuna de reforç.

Restriccions per vacunats i no vacunats

D'aquesta manera, no hi haurà futbol ni esdeveniments culturals amb públic, no es podrà ballar ni hi haurà grans festes per ningú: ni per persones sense vacunes ni per persones amb la pauta completa, malgrat que presentin fins i tot un test negatiu. Unes restriccions que arriben després d'altres mesures adoptades fa unes setmanes que afectaven qui no s'havia vacunat i que "han tingut efecte", segons Scholz.

Amb aquestes mesures, que implicaven l'exclusió d'aquestes persones dels comerços no essencials, la restauració i la vida cultural, s'ha aconseguit reduir la incidència de nous contagis i s'ha distès la situació als hospitals alemanys. Al novembre es va arribar a registrar un pic màxim d'incidència acumulada a set dies de 485 casos per 100.000 habitants. Una xifra que s'ha pogut baixar fins als 306 punts actuals, després d'un descens lent i consolidat.

Els contagis no s'acceleren per Nadal

Aquestes xifres, igualment, no són suficients per Scholz. El canceller té por d'un escenari com el de Dinamarca, on aquest dimarts s'ha assolit la xifra rècord de 13.558 contagis en un dia (en un país de 5,8 milions de persones). El 44% d'aquestes infeccions són d'òmicron i la seva incidència és la més alta de tota la Unió Europea: 2.306 casos en catorze dies.

Scholz ha insistit en el fet que el virus "no descansa per Nadal". Tanmateix, no ha considerat necessari ampliar les restriccions amb caràcter immediat. D'aquesta manera, les mesures restrictives arribaran (poc) després de Nadal. "El comportament responsable de la majoria de les famílies" ha demostrat que en aquestes festes "no s'acceleren els contagis", ha conclòs el cap del govern alemany.

 

Imatge principal: Mercat de Nadal a Bremen, Alemanya / Efe