Alemanya és un dels països de la Unió Europea més dependents del gas rus, fet que els ha deixat en una posició molt vulnerable davant de la crisi energètica que s'ha desfermat arran de la invasió de Rússia a Ucraïna. L'energia russa s'ha convertit en un gran punt calent de la crisi que envolta la guerra a Ucraïna. Sancions i amenaces de tancar l'aixeta s'han anat intercanviant entre els membres de la UE i Rússia. En aquest context, Alemanya ha declarat el nivell d'"alerta primerenca" del seu pla d'emergència energètica davant el risc d'un tall eventual del subministrament de gas rus. La possibilitat que aquest tall s'acabi produint és cada cop més probable després que el G7 i la UE han rebutjat les exigències de Moscou de pagar el combustible en rubles. 

Alemanya fa les primeres passes per preparar-se per aquest possible escenari. El ministre alemany d'Economia, Robert Habeck, ha confirmat en una declaració pública l'activació del nivell d'"alerta primerenca", és a dir, la primera fase de tres que contempla aquesta pla que cerca garantir el subministrament alemany. Amb aquesta activació de la fase 1, s'establirà un grup de treball dins del Ministeri d'Economia que s'encarregarà de supervisar diàriament la situació i les reserves, que actualment es troben al 25% de la capacitat. "Hem d'augmentar les mesures de precaució per estar preparats per a una escalada per part de Rússia. Amb la declaració del nivell d'alerta primerenca, s'ha creat un equip de crisi", ha afirmat el ministre. Segons el Financial Times, el pla d'emergència alemany contempla situacions extremes, on fins i tot s'hagi de desconnectar part de la xarxa industrial, però no les llars, que serien la prioritat del subministrament. 

Cop de porta a les demandes de Moscou

L'activació de la primera part del pla d'emergència arriba poques hores després que tant la UE com el G7 es neguessin a acatar les exigències de Rússia perquè els països paguessin el seu gas en rubles. Es tracta d'una mesura desesperada per enfortir la seva moda, la qual ha estat una de les grans perjudicades de la crisi econòmica posterior a la invasió. 

La Unió Europea va rebutjar de pagar en rubles per les compres de gas a proveïdors russos, una decisió consensuada amb els líders del G7. Segons va explicar un portaveu de la Comissió Europea, els ministres d'Energia del G7 i la comissària d'Energia, Kadri Sismon, van acordar per unanimitat rebutjar les demandes de Rússia de pagar el subministrament de gas rus en rubles, segons recull Europa Press.