Segueixen els disturbis i saquejos massius a Sud-àfrica que van començar la setmana passada amb nivells de vandalisme inèdits en la història democràtica del país. En total, ja hi ha 72 morts i 1.234 detinguts, mentre la policia i l'exèrcit s'uneixen per intentar estabilitzar les zones afectades. Aquestes són, principalment la província de KwaZulu-Natal i el cor polític i econòmic de la nació, la província de Gauteng, a la qual pertanyen Johannesburg i Pretòria. 

Disturbios sudafrica EFE

Els carrers de Sud-àfrica després d'una nova nit de saquejos / EFE 

Tot plegat va començar com unes protestes per l'empresonament del polèmic expresident Jacob Zuma (2009-2018)  i s'ha acabat convertint en una onada de saquejos i vandalisme indiscriminat de tal magnitud que el president del país, Cyril Ramaphosa, l'ha arribada a comparar amb la transició que es va viure a Sud-àfrica al principi dels anys 90, després de la fi de l'apartheid. En un missatge a la nació, ahir el president va lamentar que "El camí de la violència ens porta a més pobresa, més atur i més pèrdua de vides innocents. Això no és el que som com a poble". 

Desplegament de 2.500 soldats 

Segons l'últim balanç fet per la policia sud-africana, el nombre de víctimes mortals ascendia a 72, 45 dels quals a Gauteng i 27 a KwaZulu-Natal. Avui, la jornada ha seguit fora de control en diversos punts del país tot i haver-hi un desplegament de 2.500 soldats per donar suport a una policia que s'ha vist totalment sobrepassada des dels primers atacs fins avui. Per això mateix, el cap de govern de la regió de Gauteng, David Makhura ha reconegut a la premsa que no pot dir que la situació estigui controlada, ja que "els saquejos continuen".

Al matí, en una roda de premsa, el ministre de Seguretat sud-africà, Bheki Cele, havia subratllat que "cap malestar o circumstàncies personals" donaven "el dret a ningú a saquejar, portar a terme actes vandàlics, fer el que vulguin i incomplir la llei". Cele, que en els últims dies va ser objecte de dures crítiques per la incapacitat de les forces de seguretat de preveure i gestionar l'onada de vandalisme, va advertir també que els nombrosos afectats pels incidents tampoc no s'havien de prendre ara la justícia pel seu compte.

Zuma, condemnat a 15 mesos de presó 

Els incidents van començar divendres passat a KwaZulu-Natal, província natal de l'expresident Jacob Zuma, qui el passat 29 de juny hi havia estat condemnat a 15 mesos de presó per desacatament judicial després d'haver negat repetidament a declarar per corrupció. Tot i que l’exmandatari es va lliurar pacíficament a les autoritats a última hora de dimecres, Zuma havia estat insistint prèviament a dir que era víctima d'una persecució política i judicial i en què la pena de presó seria per a ell una "sentència de mort". En aquest context, els seus simpatitzants van sortir a tallar carreteres com a mostra de suport. 

En els següents dies, les protestes es van estendre i en arribar el cap de setmana s'havien transformat ja en una autèntica onada de disturbis, que més enllà dels motius polítics estan relacionats amb problemes socials preexistents, com l'extrema desigualtat, els elevats nivells de criminalitat general al país i el descontentament per la pandèmia de la covid-19, que es troba immersa en una tercera onada marcada per la variant delta.