Des que va començar l'atac de Hamàs a Israel, tots els passos a Gaza estan tancats. Pocs dies després, la població es va quedar sense electricitat, aigua i combustible. En aquest context, i amb bombardejos constants, els habitants de la franja han hagut de fer front a la situació sense pràcticament res. Fa dies que s'alertava de la falta de medicaments i subministraments per als hospitals, però no només. Diversos camions d'ajuda humanitària s'esperaven a l'altra banda de la frontera, a Egipte. Però l'ajuda no ha entrat per ara. Aquest dijous s'ha sabut que podria començar a arribar a partir del divendres. Vint camions que transporten ajuda humanitària a Gaza podrien creuar el pas de Rafah amb Egipte molt aviat, potser divendres mateix, segons funcionaris de la Casa Blanca, perquè primer Egipte ha de reparar la carretera a través de la frontera que hauria quedat destrossada pels atacs aeris d'Israel. 
 

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte i el balanç de morts

 

Més de 200 camions i unes 3.000 tones d'ajuda estan posicionats prop del pas de Rafah, que cal recordar que és l'única connexió entre Gaza i Egipte, segons ha dit el cap de la Mitja Lluna Roja de la zona, Khalid Zayed. Però la Casa Blanca ha assenyalat que permetrà el pas de 20 camions.  Aquest acord, malgrat semblar petit, ha estat un gran pas.

Ara bé, es calcula que l'ajuda que podria arribar serà inferior a les necessitats percebudes. El cap de l'ajuda de l'ONU, Martin Griffiths, ha dit al Consell de Seguretat, aquest dimecres, que l'organització buscava portar les entregues d'ajuda a Gaza a 100 camions per dia, el nivell abans del conflicte entre Israel i Hamàs. 

La importància del pas de Rafah

A més de l'ajuda humanitària, s'espera que el pas de Rafah quedi obert per als titulars de passaports estrangers. Israel, però, continua demanant als habitants de Gaza que es desplacin cap al sud, prop de Rafah, per protegir-se dels bombardejos.

El pas de Rafah és clau. Es tracta de l'única connexió entre Gaza i Egipte i a més, és l'única ruta per on pot entrar ajuda humanitària des de fora d'Israel. A més, és també l'única sortida que no condueix a territori d'Israel. S'ha convertit en un focus del conflicte, que lluny d'amainar, escala cada vegada més. 

Des que Hamàs va prendre el control de Gaza, el 2007, Egipte ha ajudat a imposar bloquejos a l'enclavament i ha restringit fortament el flux de persones i béns a través del pas. I de la mateixa manera que ha passat amb passos que condueixen a territori israelià, les restriccions han anat disminuint i augmentat, però mai no han desaparegut del tot. Per tant, els viatgers necessiten autoritzacions per passar. 

L'any 2008, milers de palestins van creuar el pas després que Hamàs obrís forats a les fortificacions i a les tanques i això va provocar que Egipte construís un nou mur de pedra i ciment, molt més robust i impenetrable. Durant molts anys, Egipte ha actuat de mediador entre Israel i faccions palestines, sobretot i especialment, en períodes més tensos o durant els conflictes. Però també ha estat en aquest context que ha mantingut la frontera tancada.

Egipte amenaça amb manifestacions

De moment, no hi ha res que faci pensar que Egipte pugui permetre l'entrada de palestins en el seu territori. De fet, més aviat al contrari. El president d'Egipte, Abdul-Fatah al-Sisi, ha afirmat aquest dimecres que els atacs que Israel està duent a terme contra la Franja de Gaza no són només "un acte militar contra Hamàs", sinó també per empènyer els civils palestins a migrar a Egipte, i ha advertit que en aquest cas, la península egípcia del Sinaí podria convertir-se en un objectiu d'operacions militars d'Israel. A més a més, el president egipci ha amenaçat de cridar a la població del país i convocar manifestacions multitudinàries per expressar el rebuig a la idea que els ciutadans de la Franja de Gaza es desplacin a la península egípcia del Sinaí.