"Apagueu la tele. Apagueu-la. Perquè és una màquina de rentar cervells. Simplement no escolteu, trobeu altres fonts d'informació. Busqueu a internet, obriu els vostres cors". Aquesta és la recomanació de l'experiodista del Channel One de la televisió estatal russa Zhanna Agalakova a la població, arran de l'esclat de la guerra a Ucraïna. Així ho ha explicat en una entrevista per la BBC, en la qual ha reflexionat sobre les raons que la van dur a deixar la seva vocació de periodista, per la qual va rebre la Medalla del Mèrit a la Pàtria. Segons la seva experiència, la propaganda bèl·lica disseminada en el seu canal, coincidint amb la invasió del país veí, oferia una visió totalment distorsionada de la realitat. Això és el que va provocar la seva renúncia al càrrec de corresponsal a París a principis de març.

Mons paral·lels

Preguntada sobre què és els que els diria als espectadors russos que un dia van confiar en la seva professionalitat per informar-se sobre les notícies, Agalakova ha volgut deixar-los clar que "la guerra és maligna. La guerra és mort". Quant a la manipulació dels mitjans arran l'ordre de Vladímir Putin d'envair Ucraïna a finals de febrer, l'experiodista ha assegurat que "És com si visquessis en mons paral·lels. Fins i tot ara, quan mires les notícies de Rússia, és com dos planetes diferents. En un planeta hi ha ruïnes i desastre total, mort i tragèdia. A l'altre món hi ha militars russos, aclamats per la població local amb flors, i només hi ha victòries, i només hi ha quelcom positiu i genial", ha descrit. Sobre la capacitat del règim de Moscou per silenciar la informació de l'exterior, Agalakova ha lamentat que "aquests mons no es barregen. I em sorprèn molt, com ho aconsegueixen. És increïble com li renten el cervell a la població".

La deriva de la TV russa

Dins la bombolla propagandística que encapsula en aquests moments la societat russa, la narrativa oficial del Kremlin és ara quelcom essencial per controlar els pensaments de la població i prevenir que es girin en contra del règim actual. És per això que en les darreres setmanes la televisió russa, un espai que gràcies a la forta censura ja no compta amb cap veu dissident, ha intensificat el seu discurs a favor del govern i en contra Ucraïna. Fent un repàs al canal de notícies estatal, destaquen els intents dels col·laboradors amb més influència del país de defensar la invasió, demonitzar l'enemic, i mantenir un equilibri entre dir ser les víctimes dels atacs d'Occident i dir ser el bàndol que triomfa al camp de batalla. Tot plegat en un vòrtex de teories de la conspiració i interjeccions religioses que recorden als telepredicadors embogits dels anys vuitanta. Vet aquí la histèria de la televisió russa.