Després de dos dies de negociacions, la Unió Europea i Turquia han arribat a l'acord definitiu per poder deportar refugiats, i a més, començarà a ser operatiu de manera immediata. A partir de diumenge tot refugiat que creuï el mar Egeu podrà ser retornat a Turquia. Tot i això, l'operatiu no estarà en ple funcionament fins el 4 d'abril. 

En un intent d'aclarir els dubtes sobre la legalitat de l'acord, la declaració conjunta aprovada avui subratlla que es respectarà el Dret internacional i europeu, que no hi haurà expulsions col·lectives ni devolucions en calent, i que s'estudiarà cada demanda d'asil de manera individual .L'acord el que vol és ser dissuasori, i evitar que més refugiats es juguin la vida per arribar a les costes gregues. 

El pacte havia encès totes les alarmes de les organitzacions humanitàries i de diversos grups que defensaven els drets humans. A més, alguns Estats, com Espanya, s'havien sumat en els últims dies a la llistat d'estat que arribaven a Brussel·les amb una posició molt més critica que a principis de març, quan es va firmar el preacord.

Com a contrapartida per Turquia, la UE donarà a Ankara 3.000M d'euros per poder blindar les seves fronteres, i a més, s'ha compromès a obrir un nou capítol de negociacions en el procés d'adhesió d'Ankara a la UE, i ho farà al mes de juny.

Tot i això, el govern turc haurà de rendir comptes sobre com gastarà aquests diners i, a més, s'han posat el topall de 70.000 deportacions. Si la xifra de refugiats que arribi a Grècia supera aquest nombre voldrà dir que el mecanisme no funciona i caldrà prendre mesures.

Les entitats que lluiten pels drets humans i que col·laboren en l'acollida de refugiats, han criticat ja l'acord. Demà hi haurà a diverses ciutats, entre elles Barcelona, manifestacions en favor dels refugiats i en contra d'aquestes polítiques.

Foto: EFE