El cervell dels atemptats de París i únic acusat dels atemptats que van assolar la capital francesa el 13 de novembre de l'any passat, Salah Abdeslam, s'ha negat avui a declarar davant del jutge. A més, Abdeslam s'ha queixat de les condicions de vigilància a què està sotmès a presó, on se'l grava amb vídeo a la seva cel·la de forma ininterrompuda.

Sobre les raons de la seva negativa a respondre a les preguntes que tenia preparades l'instructor, l'advocat d'Abdeslam, Frank Berton, ha explicat que el presumpte terrorista estava "particularment pertorbat" per les condicions de vídeo-vigilància a què està sotmès a la presó de Fleury Merogis, als afores de la capital. El lletrat ja va avançar que té intenció d'escriure al ministre de Justícia perquè es modifiqui el dispositiu de vigilància, que al seu parer és "il·legal".

Tanmateix, Berton ha assegurat que el seu client declararà més endavant.

L'estratègia d'Abdeslam

Més enllà d'aquestes explicacions, el cert és que Abdeslam sembla comportar-se com ja ho va fer mentre va estar detingut a Bèlgica. D'una banda, i sempre a través del seu lletrat, mostra la seva disposició a col·laborar amb la justícia, mentre que d'altra banda, es tanca en el silenci davant dels magistrats.

En aquest sentit s'havia expressat Berton, lletrat que s'encarrega de la seva defensa des que el presumpte terrorista està en mans de les autoritats franceses, que havia anunciat prèviament que Abdeslam volia explicar-se.

Qui és Abdeslam?

Aquest francès d'origen marroquí de 26 anys, arrestat a Brussel·les el 18 de març i transferit a França el 27 d'abril, està inculpat per assassinats terroristes, entre altres càrrecs, a causa de la seva participació demostrada en les matances del 13 de novembre en les quals van perdre la vida 130 persones i diversos centenars van resultar ferides. 

Després de ser arrestat a Brussel·les, Salah Abdeslam va declarar davant dels investigadors que el 13 de novembre s'havia d'immolar amb un cinturó d'explosius, com els altres tres terroristes de l'Estadi de futbol de la capital francesa, però finalment "va donar marxa enrere".