Aquest dimecres es compleixen 600 dies des de l’inici de l’ofensiva militar d’Israel contra la Franja de Gaza, desencadenada arran dels atacs de Hamàs l'octubre de 2023. Durant aquest període, Israel ha devastat l’enclavament palestí tant físicament com socialment, alhora que ha utilitzat un discurs que, segons diverses organitzacions internacionals, incita a la neteja ètnica del poble palestí.

 

➕ Hamàs demana al món sortir al carrer perquè Israel aturi el genocidi a Gaza
 

➕ Gaza al límit: 470.000 persones en risc de fam catastròfica pel bloqueig humanitari | FOTOS
 

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va justificar l’entrada a Rafah afirmant que tenia dos objectius principals: recuperar els ostatges israelians i eliminar Hamàs. No obstant això, més d’un any després, Hamàs continua actiu, amb uns 40.000 milicians, i encara hi ha 58 ostatges a Gaza, segons dades israelianes. Paral·lelament, el Ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamàs, xifra en més de 54.000 els morts palestins, entre ells 16.500 infants.

La invasió de Rafah, al sud de Gaza, fou considerada una "línia vermella" per l’expresident dels EUA, Joe Biden, donat l’impacte humanitari que tindria sobre els 1,5 milions de desplaçats que s’hi refugiaven. Tot i això, Israel va continuar l’ofensiva i, avui dia, gran part de la ciutat ha estat arrasada.

Gaza, destrossada

Segons l’ONU (UNRWA), el 92 % dels habitatges a Gaza han estat destruïdes o danyades. A més, menys del 5 % de les terres agrícoles són cultivables, i prop de 500.000 persones pateixen fam extrema, segons dades de l’IPC. La destrucció inclou escoles, hospitals, infraestructures bàsiques i serveis essencials. La població viu en una situació de confinament sense precedents: Gaza, una regió ja densament poblada, es troba ara majoritàriament declarada com a zona militar israeliana o sotmesa a evacuacions forçoses.

L’exèrcit israelià concentra la població palestina en tres zones: Al Mawasi al sud, Deir al Balah al centre i la ciutat de Gaza al nord. Aquesta estratègia coincideix amb la intenció d’Israel de controlar la distribució de l’ajuda humanitària mitjançant contractistes nord-americans, després de mesos en què s’ha impedit l’entrada d’aliments, combustible i medicines.

Israel: neteja ètnica a Gaza?

Omar Shakir, director de Human Rights Watch per a Israel i Palestina, denuncia que les accions d’Israel equivalen a una estratègia deliberada de neteja ètnica i crims contra la humanitat. Les forces armades estan fent inhabitables grans parts del territori, forçant la població a concentrar-se en zones reduïdes.

En paral·lel, membres del govern israelià, com el ministre de Finances Bezalel Smotrich, han afirmat públicament el desig de destruir Gaza i forçar l’emigració massiva de la seva població. Netanyahu també ha expressat obertament la voluntat de seguir el pla de l’expresident Donald Trump, que inclou l’expulsió dels palestins del territori.

Davant d’aquesta situació, més d’una desena d’ONG palestines han denunciat que Israel té com a objectiu despoblar Gaza, eliminar-ne la població i apoderar-se del territori, i que aquesta estratègia s’està executant davant la passivitat de la comunitat internacional.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!